Δανείζομαι την έκφραση “άψογος στάσις”, από τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας στον ελληνο-τουρκικό πόλεμο του 1897.

Οι προσβλητικές, κατ’ εξακολούθησιν ταπεινωτικές για την Ελλάδα δηλώσεις του ασύδοτου και υβριστικού τριδύμου Ερντογάν-Τσαβούσογλου-Ακάρ, κατά τρόπον απαράδεκτο για την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, δεν συνοδεύονται από την επιβεβλημένη για την Ελληνική κυβέρνηση, αποστομωτική απάντησή της, προς τους τρεις καθ’ έξιν υβριστές και ταραξίες της γείτονος Τουρκίας.

Ο Ερντογάν, με απροσμέτρητη συκοφαντική διάθεση και ασύστολη χυδαιότητα, κάνει λόγο για πυροβολισμούς εναντίον των χιλιάδων προσφύγων, που αποβιβάζονται, με την υποδειγματική και με αυτοθυσία βοήθεια των λιμεναρχείων μας, αλλά και των Ελλήνων ψαράδων στα Ελληνικά νησιά.

Στους ψευδέστατους αυτούς ισχυρισμούς του θρασύδειλου νεο-σουλτάνου, η επίσημη ελληνική πλευρά αρκείται στην απάντηση, ότι η πατρίδα μας, παραμένει πιστή στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Όμως, κατά τον ίδιο τρόπο, όσες ελληνικές κυβερνήσεις ομνύουν απλώς στο Διεθνές Δίκαιο, χωρίς καν να εφαρμόζουν τους απορρέοντες από αυτό το Δίκαιον κανόνες συνετισμού των ταραξιών, αυτή ακριβώς η “άψογος στάσις” ερμηνεύεται στην πολιτική πρακτική, ως εθελοδουλική συμπεριφορά.

Και εξηγούμαστε:

Όταν το τουρκικό τρίδυμο των ταραξιών, συνεχίζει τις προκλήσεις του, χωρίς τους ανταποδοτικούς κανόνες της διπλωματικής rétortion (αντίποινα), εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων, τότε παγιώνεται στη διεθνή Κοινή Γνώμη η αντίληψη ότι η πατρίδα μας τηρεί ένοχη σιωπή!

Το πώς θα εγκαταλείψει η ελληνική πλευρά αυτή την ολέθρια σιωπή, το γνωρίζουν ακόμη και οι δευτεροετείς φοιτητές της Νομικής Σχολής. Το πρώτο βήμα λοιπόν, είναι η ελληνική πλευρά να ζητήσει άμεση επανόρθωση, με μια φαρδειά-πλατειά «συγγνώμη» των τριών θρασύδειλων ταραξιών, προς τους έλληνες πολιτικούς ομολόγους τους, αλλά και προς τον ελληνικό λαό!

Σε περίπτωση μη συνετισμού των εκτρεπομένων, το δεύτερο βήμα της ελληνικής πλευράς θα ήταν, η απέλαση δύο-τριών τούρκων διπλωματών από την εδώ τουρκική πρεσβεία και η ανάκληση δικών μας διπλωματών από την ελληνική πρεσβεία της Άγκυρας.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά, να καταγγείλει, όχι μόνον τη συγκεκριμένη τουρκική ενόχληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και τον ΟΗΕ, αλλά και τις κατά συρροήν αμέτρητες, παρόμοιες τουρκικές οχλήσεις διαμηνύοντας προς την Άγκυρα, ότι η χώρα μας θ’ αποσύρει δια παντός και με veto κάθε πρότασή της για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ότι θα εισηγηθεί και την αποπομπή της από το ΝΑΤΟ, διότι στρέφει τα ύπουλα βέλη της εναντίον ενός κράτους-μέλους της «συμμαχίας» και μάλιστα με ποικιλότροπη κάλυψη του Γεν. Γραμματέα του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αυτός ο κύριος, με την αδιόρθωτη συμπεριφορά του λακτίζει προς κέντρα και κάποτε και σκόπιμο και ωφέλιμο θα ήταν να κηρυχτεί persona non grata.