Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα ο θάνατος του ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τα ξημερώματα της Κυριακής.

Οι υπηρεσίες ανά τον κόσμο βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς φοβούνται τυχόν αντίποινα τζιχαντιστών.

Μπορεί η επιχείρηση που οδήγησε στην εξολόθρευση του ηγέτη του ISIS να έγινε από τις ΗΠΑ, ωστόσο το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε τη βοήθεια από τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Δύση, προκαλεί φόβους ότι εφόσον οι τζιχαντιστές αποφασίσουν να απαντήσουν, δεν θα το κάνουν μόνο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και συνολικά της Δύσης, συνεπώς και της Ευρώπης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά και άλλων κρατών έχουν τεθεί σε κατάσταση «πολέμου», ελέγχοντας κάθε ύποπτο και κάθε ύποπτη ή πιθανή κίνηση και σενάριο.

Σε «μέγιστη επιφυλακή» η Γαλλία

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, σε επιστολή προς τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας, η οποία περιήλθε στην γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, καλεί σε αυξημένη επιφυλακή προκειμένου να αποτραπούν πιθανές επιθέσεις αντεκδίκησης μετά τον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

«… Η ενδεχόμενη εντατικοποίηση της τζιχαντιστικής προπαγάνδας έπειτα από αυτόν τον θάνατο, στο πλαίσιο της οποίας είναι πιθανό να απευθυνθεί κάλεσμα για ενέργειες αντεκδίκησης, απαιτεί την μέγιστη επιφυλακή, ιδίως κατά την διάρκεια δημοσίων εκδηλώσεων στις περιφέρειές σας τις επόμενες ημέρες», υπογραμμίζει ο Καστανέρ.

Από την πλευρά του την προσοχή των αρχών εφιστά και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ. «Ο θάνατος του αλ Μπαγκντάντι είναι ένα σημαντικό ορόσημο στη μάχη κατά του ISIS, ωστόσο δεν είναι το τέλος της απειλής» τονίζει.

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι Κούρδοι

Την ίδια στιγμή, τον παραπάνω κίνδυνο εφιστούν και οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, οι οποίες γνωρίζουν καλά τον ISIS αφού πρωτοστάτησαν στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ο ηγέτης των Κούρδων, Μαζλούμ Αμπντι, τόνισε πως οι πιστοί ακόλουθοι του ISIS θα επιδιώξουν εκδίκηση για το θάνατο του αλ Μπαγκντάντι μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες».

«Για’αυτό και όλα είναι πιθανά. Ακόμα και επιθέσεις σε φυλακές» τόνισε Μαζλούμ.