Μπορεί οι αμερικανικές επιχειρήσεις να σκότωσαν τον μέχρι πρότινος ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, και το «δεξί του χέρι» στη Συρία, ωστόσο η τρομοκρατική οργάνωση έχει ήδη βρει τον διάδοχο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους.

Πρόκειται για τον Αμπντουλάχ Καρντάς, γνωστό και ως Χατζί Αμπντουλάχ αλ-Αφάρι, ο οποίος αποτελεί τον νέο επικεφαλής του ISIS. Ο ιρακινής εθνικότητας μάλιστα Αμπντουλάχ Καρντάς έχει το παρατσούκλι «καθηγητής».

Το προφίλ του

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο νέος ηγέτης του ISIS έχει διατελέσει αξιωματικός του στρατού του Σαντάμ Χουσέιν και ανδρώθηκε κοντά στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, όταν και οι δύο φυλακίστηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις, στην Μπάσρα, το 2003, για δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Εκεί, ο Μπαγκντάντι κατάφερε να προσηλυτίσει εκατοντάδες κρατούμενους στο όραμα του για το χαλιφάτο του ISIS. Εντός της οργάνωσης, είχε το προφίλ του αυστηρού προστάτη των κανονισμών και έτσι πήρε και το παρατσούκλι.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Αμπντουλάχ Καρντάς θα βρεθεί αντιμέτωπος με άλλα ηγετικά στελέχη του ISIS, τα οποία δεν αποκλείεται να απορρίψουν το όραμα και τη στρατηγική του.

Σύμφωνα με τον Φαντέλ Αμπό Ραγκίφ, πρώην αναλυτή της ιρακινής κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, η άνοδος του Καρντάς στην ηγεσία της οργάνωσης μπορεί να σηματοδοτήσει μία προσπάθεια αναγέννησης του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν θα αυξηθούν οι επιθέσεις με τη νέα ηγεσία του Καρντάς, αλλά θα γίνουν πιο εξειδικευμένες. Εξακολουθούν να έχουν μεγάλη δύναμη σε εκτεταμένες εκτάσεις αν και έχουν μειωθεί τα έσοδά τους» είπε.