Οι 39 του Εσεξ και οι διαδρομές του θανάτου

Ο τραγικός θάνατος Κινέζων σε κοντέινερ στη Βρετανία επαναφέρει το ζήτημα των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ματαναστών

Οι 39 του Εσεξ και οι διαδρομές του θανάτου

Ο τραγικός θάνατος Κινέζων σε κοντέινερ στη Βρετανία επαναφέρει το ζήτημα των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ματαναστών

«Οσοι βρέθηκαν στο κοντέινερ είχαν πεθάνει από ασφυξία. Προηγουμένως είχαν προσπαθήσει μάταια να σκαρφαλώσουν ο ένας πάνω στον άλλο μήπως και καταφέρουν να ανοίξουν την πόρτα. Μόνο δύο από τους 58 κατάφεραν να επιζήσουν. Επιβίωσαν χάρη στον λιγοστό αέρα που είχε απομείνει, καθώς οι υπόλοιποι πλέον δεν ανέπνεαν…». Το ρεπορτάζ του «Independent» περιγράφει γλαφυρά την απελπισμένη προσπάθεια 58 ανθρώπων κινεζικής υπηκοότητας να σώσουν τη ζωή τους. Είχαν εισέλθει λαθραία στο Ντόβερ πριν από 19 χρόνια με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

Η τότε έρευνα των Αρχών είχε οδηγήσει σε ένα δίκτυο εγκληματικών διασυνδέσεων στην Κίνα, στην Τουρκία, στις Κάτω Χώρες και στη Βρετανία. Εφερε την υπογραφή μιας κινεζικής συμμορίας «φιδοκέφαλων», όπως είναι γνωστά στην Κίνα τα μέλη κυκλωμάτων λαθραίας μετακίνησης ανθρώπων προς δυτικές χώρες, με επικεφαλής μια γυναίκα που ενορχήστρωνε τα πάντα από το Ρότερνταμ. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Στην ίδια χώρα. Με τα ίδια τραγικά χαρακτηριστικά. Αυτή τη φορά 39 Κινέζοι βρέθηκαν νεκροί σε κοντέινερ φορτηγού γύρω από βιομηχανικό πάρκο στο Εσεξ. Το φορτηγό που τους μετέφερε είχε βουλγαρικές πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας. Εισήλθε στη Βρετανία μέσω θαλάσσης από το λιμάνι Ζεεμπρούγκε του Βελγίου.

Είναι μόνο μία από τις αναρίθμητες απόπειρες οικονομικών μεταναστών από φτωχές επαρχίες της Κίνας – επί το πλείστον την επαρχία Φουτζιάν – που εισέρχονται παράτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει πρώην ανώτερος αξιωματικός της Europol στην εφημερίδα «Telegraph». Ο Στιβ Χάρβεϊ, που εργάζεται σήμερα ως σύμβουλος μετανάστευσης, εξηγεί ότι οι μετανάστες πηγαίνουν αεροπορικώς στη Ρωσία και έπειτα ταξιδεύουν στα Βαλκάνια είτε οδικώς είτε πάλι με αεροπλάνο, περιμένοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για κάποιο χρονικό διάστημα, προτού ξεκινήσουν το επόμενο σκέλος του ταξιδιού. Το κόστος του ανέρχεται στις 10.000 στερλίνες ανά άτομο.

Στα δίχτυα των λαθρεμπόρων

Τα βάσανα αυτών των ανθρώπων – συνεχίζει ο Χάρβεϊ – δεν τελειώνουν όταν πατήσουν επί βρετανικού εδάφους. Ολοι τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και για τον λόγο αυτόν πολύ συχνά πέφτουν στα δίχτυα εγχώριων λαθρεμπόρων που τους προωθούν στη βιομηχανία του σεξ ή στη μαύρη αγορά εργασίας.

Το Εσεξ φέρνει στη μνήμη τον εντοπισμό 71 νεκρών προσφύγων και μεταναστών που είχαν πεθάνει από ασφυξία μέσα σε φορτηγό-ψυγείο στην Αυστρία τον Αύγουστο του 2015, καλοκαίρι της έξαρσης του Μεταναστευτικού. Παρά τον αποτροπιασμό που είχαν εκφράσει τότε οι ηγέτες της Ευρώπης, τις υποσχέσεις, τις πρωτοβουλίες και τις πλείστες διαβουλεύσεις για το ζήτημα, δεν έχουν καταφέρει να δώσουν λύσεις. Αλλοι αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και, ακόμα χειρότερα, πολλοί είναι απόντες.

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται οκτώ γυναίκες, εκ των οποίων μία ανήλικη. Η αιτία θανάτου δεν έχει επισήμως διακριβωθεί, θεωρείται όμως σχεδόν βέβαιο ότι πέθαναν από το δριμύ ψύχος μιας και στο κοντέινερ-ψυγείο εκτιμάται ότι επικρατούσαν απάνθρωπες συνθήκες με θερμοκρασίες έως και μείον 25 βαθμούς Κελσίου. Τους άτυχους ανθρώπους φέρεται να εντόπισε ο 25χρονος οδηγός της νταλίκας, ο οποίος άνοιξε την πόρτα του κοντέινερ για να ελέγξει κάποια έγγραφα. Σύμφωνα με την ομολογία του στην αστυνομία, ο Μο Ρόμπινσον από τη Βόρεια Ιρλανδία λιποθύμησε σύμφωνα με την «Evening Standard» μπροστά στο φρικτό θέαμα και ήταν αυτός που ειδοποίησε τις Αρχές, ισχυριζόμενος ότι δεν είχε καμία γνώση για το μακάβριο φορτίο που είχε παραλάβει. Ο ίδιος βρίσκεται υπό κράτηση ενώ οι ερευνητές εστιάζουν σε τρεις υπόπτους που έχουν βάση στη Βόρεια Ιρλανδία. Τις επόμενες μέρες τα πτώματα θα υποβληθούν σε νεκροψία, οπότε και οι Αρχές θα έχουν απαντήσεις στα χέρια τους. Θα χρειαστεί ωστόσο καιρός για την ταυτοποίησή τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr