Δεν έχουν τελειωμό οι προκλητικές δηλώσεις από πλευράς της Τουρκίας, η οποία αφού πήρε αυτό που ήθελε από τη Συρία, θυμήθηκε ξανά… τις ανοιχτές υποθέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το προσφυγικό.

Η Άγκυρα είχε κάνει ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή, πως παρά το άνοιγμά της στη Συρία, δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στις υπόλοιπες διεκδικήσεις της.

Μάλιστα, τόσο ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και αξιωματούχοι της κυβέρνησής του κάνουν ότι μπορούν για να διατηρήσουν στο «κόκκινο» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν οι νέες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος με έντονα προκλητικό τόνο αναφέρθηκε στο προσφυγικό, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στη χώρα μας.

Όπως ισχυρίστηκε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στην Άγκυρα, «η Ελλάδα πυροβολούσε τις βάρκες των προσφύγων, τις βύθιζε στο Αιγαίο και τους έστελνε με τη βία, τραυματισμένους, πίσω στην Τουρκία».

Αναφορικά με τη Συρία και την γερμανική πρόταση να δημιουργηθεί μια διεθνής «ασφαλής ζώνη» στη βορειοανατολική Συρία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως αυτή η πρόταση δεν είναι ρεαλιστική. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι αρχικά η Τουρκία είχε δώσει την έγκρισή της.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία δεν θα ανεχθεί οποιεσδήποτε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στη βορειοανατολική Συρία και θα ερευνήσει οποιεσδήποτε κατηγορίες ότι τέτοιες παραβιάσεις έλαβαν χώρα.

«Θα ερευνήσουμε μέχρι τέλους ακόμη και τη μικρότερη παραβίαση (ανθρώπινων δικαιωμάτων) και καταγγελία. Δεν θα ανεχθούμε ούτε τη μικρότερη από τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας είχε παρουσιάσει την Πέμπτη στο ΝΑΤΟ την πρότασή της για μια ασφαλή ζώνη στα τουρκοσυριακά σύνορα.