Μια νέα λέξη μπήκε από την Παρασκευή στην πολιτική ζωή αυτού του πολύπαθου τόπου και δεν είναι άλλη από το… «μπαγάσας». Τη χρησιμοποίησε πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτογραφία) αποκαλώντας τον στα σόσιαλ μίντια «μπαγάσα». Αφορμή στάθηκε μια ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη που έγραψε Makedonia (με k αντί με c). Δεν πέρασε λίγη ώρα και απάντησε ο Πρωθυπουργός μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου αποκαλώντας και αυτός με τη σειρά του τον κ. Τσίπρα «μπαγάσα». Με μία όμως προσθήκη. Εδωσε και την ερμηνεία της λέξεως, ωσάν το «μπαγάσας» να είναι άγνωστο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «μπαγάσας (σκωπτικό), κατεργαράκος, επιτήδειος»  έγραψε ο κ. Πέτσας και ο πολιτικός πολιτισμός καθώς και ο θεσμικός λόγος πήγαν περίπατο.

***

Με τη συμπλήρωση 100 ημερών από τη διακυβέρνηση της ΝΔ όντως ο πολιτικός πολιτισμός πήγε περίπατο. Και δεν είναι η ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι ο μπαγάσας, είναι και η προειδοποίηση Τσίπρα ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε ή ακόμα η απειλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στους δρόμους. Αλλά για ποια περίοδο χάριτος κάνει λόγο ο κ. Τσίπρας; Τη στιγμή που από την πρώτη μέρα της ήττας τους στις εκλογές συνεχώς βρίσκει αφορμές για αντιπαράθεση με την κυβέρνηση; Ακόμα και για την αστεία υπόθεση του «Τζόκερ», με το να αναρτήσει μια φωτογραφία του Χρυσοχοΐδη να κυνηγά τον Τζόκερ. Ετσι βρήκε την ευκαιρία ο κ. Πέτσας να του επιτεθεί λέγοντάς του ότι «κάνει αντιπολίτευση στο γόνατο».

***

Δεν ξέρω αν στο Μαξίμου πήραν σοβαρά την προειδοποίηση Τσίπρα ότι τελείωσε η περίοδος χάριτος, αλλά την Παρασκευή το πρωί περνώντας από την Ηρώδου Αττικού πρόσεξα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ήτοι δύο πυροσβεστικά οχήματα, ένα πουλμανάκι της Πυροσβεστικής, δύο κλούβες (η μία μπροστά από τον Εθνικό Κήπο και η άλλη μπροστά στο Ζάππειο), αστυνομικούς (ένστολους και με πολιτικά), ένα πουλμανάκι λευκό της Αστυνομίας και πάνω από αυτά πρόσεξα να πετά ένα… drone (της Αστυνομίας, προφανώς).

***

Πλήττει κανείς με το ΠαΣοΚ;

«Με το ΠαΣοΚ δεν πλήττεις ποτέ» έλεγαν παλιά. Απ’ ό,τι φαίνεται ούτε και τώρα που είναι στο 8%. Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να επισπεύσει τις διαδικασίες του συνεδρίου του ΠαΣοΚ έβαλε φωτιά στο εσωκομματικό σκηνικό. Απαντες, πάντως καλωσόρισαν το συνέδριο – τι να έκαναν, αυτό άλλωστε ζητούσαν. Ωστόσο, μπήκαν ήδη αρκετές υποσημειώσεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε ένα συνέδριο με εκλεγμένους συνέδρους, που θα εκλέξουν όργανα, ένα συνέδριο στο οποίο θα τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι. Ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι το συνέδριο οφείλει να είναι «ανοιχτό και δημοκρατικό που θα αντιμετωπίσει τρία θέματα: στρατηγική, θέσεις-προτάσεις και αλλαγές στο Καταστατικό». Το συνέδριο καλωσόρισε διά του Σταμάτη Μαλέλη και η «Κίνηση 81 για τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό». «Καλωσορίζουμε το έκτακτο συνέδριο του ΠαΣοΚ. Ευχόμαστε να είναι ουσιαστικό, πλουραλιστικό και Δημοκρατικό. Εμείς θα προσπαθήσουμε να στρίψουμε το τιμόνι αριστερά ώστε να γίνει και πάλι η Παράταξη κίνημα αλλαγής και ανατροπής που θα εμποδίσει τα σχέδια της ΝΔ».

***

Μετά την ανακοίνωση, από τον Παύλο Χρηστίδη, της απόφασης της Φώφης Γεννηματά, υπήρξε μεγάλη αναστάτωση. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των στελεχών έδιναν και έπαιρναν ενώ άρχισαν να εκδηλώνονται και οι πρώτες αντιδράσεις στο Διαδίκτυο. Εγώ πάντως θα συνιστούσα προς όλες τις πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Τουλάχιστον μέχρι να ανοίξει τα χαρτιά της για τα επίμαχα θέματα (ηγεσία, όργανα, σώμα συνέδρων) η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Οχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά για να μην αιφνιδιαστούν. Ως γνωστόν, η Φώφη Γεννηματά γνωστοποιεί μια απόφαση, μετρά τις αντιδράσεις και δεν διστάζει με απρόβλεπτες αποφάσεις την τελευταία στιγμή να σηκώσει το όποιο γάντι της πεταχτεί.

***

Το δέντρο τη γραφειοκρατίας

Ξέρετε γιατί δεν λειτουργούν ακόμη οι πεζογέφυρες σε Αλιμο και  Παλαιό Φάληρο; Στην πρώτη περίπτωση επειδή αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι υπηρεσίες δικτύων δύο οργανισμών  κοινής ωφελείας και στη δεύτερη για ένα… δέντρο που κανείς δεν μπορεί να κόψει δηλώνοντας αναρμοδιότητα! Χιλιάδες πολίτες καθημερινά διατρέχουν άμεσο κίνδυνο ζωής καθώς αναγκάζονται να διασχίζουν κάθετα την Ποσειδώνος από τη μία άκρη στην άλλη λόγω… γραφειοκρατίας. Αυτό προκύπτει από την  απάντηση που έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Σπανάκη, υποσχόμενος ότι το θέμα θα λυθεί τους επόμενους μήνες.

***

Συγκεκριμένα, στο σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών που κοινοποιήθηκε στον βουλευτή διά του υπ. Μεταφορών αναφέρεται ότι «για την Πεζογέφυρα Παλαιού Φαλήρου κύριο αίτιο αποτελεί η κοπή δέντρου το οποίο βρισκόταν στο μικρό αλσύλλιο που τοποθετείται το ακρόβαθρο της γέφυρας και διήρκεσε οκτώ μήνες περίπου», ενώ «για την Πεζογέφυρα Αλίμου αποτελεί η αδυναμία των αρμοδίων Οργανισμών Δικτύων Κοινής Ωφελείας (ΔΕΔΔΗΕ, ΕΥΔΑΠ) για την εκτέλεση των εργασιών μετατόπισης δικτύων, η οποία διήρκεσε έναν χρόνο περίπου».

***

Ο Κουτσούμπας, ο πατέρας του και η Γυάρος

Για τον Δημήτρη Κουτσούμπα που πήγε στη Γυάρο για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έστησε το ΚΚΕ προκειμένου να τιμήσει όλους όσοι φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν ή άφησαν τη ζωή τους σ’ αυτό το μαρτυρικό νησί, σας έχω γράψει. Και δεν ήταν λίγοι. Οι εξόριστοι που πέρασαν από τη Γυάρο, στην πρώτη περίοδο λειτουργίας της από το 1947 ως το 1952, ανέρχονταν σε 18.000. Συνολικά, μαζί με τις άλλες δύο περιόδους λειτουργίας της από το 1955 ως 1961 και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ξεπέρασαν τις 25.000. Ανάμεσά τους και ο Αποστόλης Κουτσούμπας, ο πατέρας του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ που το 1947 στάλθηκε στη Γυάρο απ’ όπου απολύθηκε το 1952. Μάλιστα στο αρχείο του ΚΚΕ σώζεται το δελτίο (ταυτότητα) του από τη Γιούρα, όπως αποκαλούσαν οι εξόριστοι τη Γυάρο.