Βολιβιανοί διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα δρόμους στην πρωτεύουσα Λα Πας, ζητώντας να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της καταμέτρησης των ψήφων των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, το οποίο έχει πυροδοτήσει καταγγελίες περί «νοθείας» και εκτεταμένα επεισόδια.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή, όταν η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων ανεστάλη για σχεδόν 24 ώρες. Ο 59χρονος πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος από την πρώτη στιγμή πως θα κέρδιζε από τον πρώτο γύρο τις προεδρικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειχναν ότι θα αναγκαζόταν να αναμετρηθεί με τον κεντρώο Κάρλος Μέσα σε δεύτερο γύρο.

Το τελικό αποτέλεσμα της καταμέτρησης της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας έδωσε στον σοσιαλιστή πρόεδρο Έβο Μοράλες την απευθείας νίκη από τον πρώτο γύρο, καθώς έλαβε το 47,07% των ψήφων έναντι 36,51% του Μέσα. Η αντιπολίτευση και ο ίδιος ο Μέσα καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση διέπραξε «νοθεία». Ο Μοράλες από την πλευρά του κατηγορεί την αντιπολίτευση πως επιδιώκει να τον ανατρέψει με «πραξικόπημα».

Ενδείξεις για βίαια περιστατικά

Σήμερα, διαδηλωτές απέκλεισαν πολυσύχναστους δρόμους στο βόρειο και νότιο τμήμα της Λα Πας. Το πρωί, υπήρχαν λίγες ενδείξεις για βίαια περιστατικά, καθώς οι διαδηλωτές έκαναν πορεία, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Όχι στην δικτατορία».

Ο επίσημος παρατηρητής των εκλογών, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έχει ήδη καλέσει για τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου εκλογών, ενώ και οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία μεταξύ άλλων τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής επαναληπτικού γύρου. Αριστερές κυβερνήσεις του Μεξικού και της Βενεζουέλας στηρίζουν τον Μοράλες.

«Πρέπει να υπάρξει δεύτερος γύρος»

«Πρέπει να υπάρξει ένας δεύτερος γύρος», δήλωσε ο Μάρκο Αντόνιο Φουέντες, ένας αξιωματούχος της νομαρχίας της Λα Πας. «Η εκλογική επιτροπή δυστυχώς δεν είναι αξιόπιστη», τόνισε αναφερόμενος στην παύση καταμέτρησης.

Ο Μέσα έχει ισχυριστεί ότι διαθέτει αποδείξεις για νοθεία. «Η κυβέρνηση περιφρονεί τη λαϊκή ψήφο», είπε σήμερα στο βολιβιανό τηλεοπτικό δίκτυο Unitel.