Ανατροπές στον χάρτη των ακινήτων φέρνει η τριετής αναστολή του ΦΠΑ για όλα τα ακίνητα.

Με αφορμή την εν λόγω κυβερνητική εξαγγελία, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, μιλά στην εκπομπή One Direct και εξηγεί τη σημασία και την επίδραση του μέτρου στην σχετική αγορά.

«Η σημερινή κυβέρνηση ευτυχώς έχει στην ατζέντα της το θέμα κτηματαγορά-οικοδομή-ιδιωτική ακίνητη περιουσία. Κι αυτό είναι σωστό και από οικονομική και από κοινωνική άποψη» σημειώνει ο κ. Παραδιάς.

«Το μέτρο αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί θα καλύψει τις άδειες που θα εκδοθούν τα επόμενα χρόνια αλλά και γιατί συμπεριλαμβάνει όλα τα απούλητα ακίνητα από τους κατασκευαστές από την 1/1/2006 και έπειτα. Δηλαδή κάτι που ήταν στο ράφι για τόσα χρόνια, θα πέσει στην αγορά χωρίς την αγκύλωση του ΦΠΑ. Όπως και όλα τα υπόλοιπα ακίνητα» προσθέτει σχετικά.

Ακόμα, σημειώνει πως «είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχουμε προγράμματα κοινωνικής στέγασης και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ιδωθεί από την πολιτεία». Σχετικά με τα μέτρα για τις ανακαινίσεις, τονίζει πως «είχαμε καταθέσει ως οργανισμός τις προτάσεις μας στην τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση».

«Είναι καλό να χτίζονται καινούργια κτίρια, αλλά το θέμα είναι τι θα γίνεται με τα παλιά. Δεν υπάρχει η κουλτούρα συντήρησης στην Ελλάδα. Η τελική εξαγγελία αναφέρει να υπάρχει επιστροφή φόρου 40% μόνο για το κόστος εργασίας. Όμως θα έπρεπε να υπάρχει και για τα υλικά. Μένει έξω το πιο σημαντικό κομμάτι της ανακαίνισης» καταλήγει ο κ. Παραδιάς.

Πηγή: onetv.gr