Οι εξελίξεις συνεχίζουν να τρέχουν στη Βόρεια Συρία μετά τη σύναψη Συμφωνίας μεταξύ του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυτή τη στιγμή, οι τουρκικές δυνάμεις κατέχουν ένα χώρο μεταξύ του Ρας Αλ Άιν και του Ταλαμπιάτ, στον οποίο χώρο θέλει ο Ερντογάν να τοποθετήσει ένα με δύο εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ανατολικά και μέχρι τα σύνορα του Ιράκ, συνεχίζεται η αποχώρηση του YPG, το οποίο βάσει της Συμφωνίας θα αποχωρήσει από την περιοχή υπό την επιτήρηση του καθεστώτος και των ρωσικών δυνάμεων. Δυτικά, έχουν ήδη εμφανιστεί ρωσικές δυνάμεις της στρατονομίας, αντίστοιχες της χωροφυλακής, ενώ πάνω από το Μάνμπιτζ βρίσκονται ακόμα οι τουρκικές δυνάμεις.

Ρωσικές και καθεστωτικές δυνάμεις περιμένουν να εξασφαλίσουν την αποχώρηση του YPG μέσα στις 150 ώρες που συμφωνήθηκαν στο Σότσι.

Οι αμερικανικές δυνάμεις τώρα, έχουν μεταφερθεί στα δυτικά του βόρειου Ιράκ, ανατολικά των συνόρων της Συρίας, όπου σύμφωνα με τελευταίες δηλώσεις από ΗΠΑ, θα διασφαλίσουν ότι τα πετρέλαια της Συρίας δε θα περάσουν ξανά στα χέρια του ISIS.

Το θέμα, όμως, είναι τι θα γίνει μετά το πέρας των 150 ωρών και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σχετικά με την τοποθέτηση των προσφύγων, καθώς εκτός από την ασφάλεια χρειάζεται και ανοικοδόμηση της περιοχής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ερντογάν, έχουν γίνει προσπάθειες, επιθυμεί, ωστόσο, και την αρωγή των Ηνωμένων Εθνών. Το ρεπορτάζ μετέφερε ο Ανδρέας Ρομπόπουλος.

Πηγή: onetv.gr