Ηλεκτρονικά όλες οι αδειοδοτήσεις έργων μέσω του ΤΕΕ

Προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Τη θέσπιση ενός Κεντρικού Ηλεκτρονικού Συστήματος Αδειοδότησης, μέσω του οποίου θα χορηγούνται στο εξής, πάσης φύσεως άδειες (δόμησης και λειτουργίας) τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών έργων, προβλέπει τροπολογία των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.κ. Χρήστου Σταϊκούρα και Άδωνι Γεωργιάδη που κατατέθηκε χθες στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

 Οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών δεν μεταβάλλονται, ωστόσο ο νομοθέτης θεωρεί ότι η ένταξή τους σε ένα ενιαίο σύστημα θα συμβάλλει στη διαφάνεια και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης. Το σύστημα θα είναι διασυνδεδεμένο με το Εθνικό Μητρώο Υποδομών για όσα έργα εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του.

 Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, εντός έξι μηνών οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι εξουσιοδοτημένοι από τους δικαιούχους μηχανικοί θα πρέπει να καταχωρήσουν στο Σύστημα τις υφιστάμενες άδειες δημοσίων και ιδιωτικών έργων σε μορφή ψηφιακών αρχείων. Από την αρχή λειτουργίας του Συστήματος όλες οι άδειες (και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα) θα καταχωρούνται υποχρεωτικά εντός  30 ημερών από την έκδοσή τους, ενώ αντίστοιχη προθεσμία προβλέπεται και για την επανυποβολή τροποποιούμενων σχετικών αρχείων, σε περίπτωση που απαιτηθεί η τροποποίηση της άδειας στο πλαίσιο ελέγχων των αρμοδίων υπηρεσιών.

 Υπεύθυνος για τη λειτουργία του Συστήματος ορίζεται ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Την ανάπτυξη, λειτουργία, συντήρηση και αναβάθμιση του Συστήματος θα ανατεθεί σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που έχει ευρύτερη σχετική εμπειρία, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής χορήγησης των αδειών δόμησης, με …άλλα λόγια στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Μάλιστα, η νέα πλατφόρμα θα εναρμονίζεται με την ανάθεση στο ΤΕΕ της ανάπτυξης και λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk