Με 151 ψήφους θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την τελική (διορθωμένη) πρόταση που αναμένεται να εισηγηθεί η ΝΔ στην συνταγματική αναθεώρηση.

Στο σχετικό κείμενο που κατατέθηκε από το κυβερνών κόμμα στην Επιτροπή Αναθεώρηση προτείνεται, ωστόσο, να εκλέγεται ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας της χώρας στην τέταρτη ψηφοφορία με σχετική πλειοψηφία (δηλαδή κάτω από 151 ψήφους), κάτι που σύμφωνα με βουλευτές της πλειοψηφίας θα διορθωθεί ώστε να καταστεί σαφές ότι θα απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία (δηλαδή 151 ψήφοι), όπως προέβλεπε άλλωστε η αρχική πρόταση που είχε εισηγηθεί η ΝΔ.

Στο επίμαχο κείμενο που κατατέθηκε και υπογράφεται από τον γενικό εισηγητή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα και τον ειδικό αγορητή Γιάννη Μπούγα, αναφέρεται ότι αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία που προβλέπει το Σύνταγμα στο άρθρο 32, παρ. 3 (με πλειοψηφίες 200 – 200 – 180) η αυξημένη πλειοψηφία, τότε αυτή επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 ημέρες μεταξύ των δυο προσώπων που πλειοψήφησαν και εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας, προτείνεται να εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία και εφόσον υπάρχει ισοψηφία να διενεργείται κλήρωση μεταξύ των δυο υποψηφίων.

Η αναφορά σε σχετική πλειοψηφία στην τέταρτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου προκάλεσε τον προβληματισμό βουλευτών της ΝΔ, όπως ο Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος με σχετική πλειοψηφία», ζητώντας να εκλέγεται με 151 ψήφους και μάλιστα να ολοκληρώνεται εκεί η διαδικασία της εκλογής του ΠτΔ.

Σε παρέμβασή του ο εισηγητής του κόμματος κ. Τζαβάρας διευκρίνισε ότι «αυτό θα αποκατασταθεί ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το αν θα υπάρχει σχετική πλειοψηφία».

Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται από την διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, πρόταση που στην προηγούμενη (προτείνουσα) Βουλή συγκέντρωσε αυξημένη πλειοψηφία 224 ψήφων και άρα σε αυτή την φάση αρκεί η πλειοψηφία των 151 για να αναθεωρηθεί η επίμαχη διάταξη.