Άγρια κόντρα με βαρείς χαρακτηρισμούς ξέσπασε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, μετά του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού στη διάρκεια της ομιλίας του, με τον υπουργό να απαντάει επίσης με υψηλούς τόνους.

O Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σχολιάζοντας την τροπολογία με την οποία επιτρέπεται σε επενδυτές να βγάζουν GoldenVisa μέσω POS, υπογράμμισε: «Για πείτε μου αλήθεια το σκάνδαλο με τα κινέζικα POS για τη απόδοση χρυσής Visa, που προκάλεσε τη παρέμβαση εισαγγελέα για πιθανό ξέπλυμα χρήματος, με τι αντίτιμο το διευθετείτε σήμερα ; Νομοθετώντας με αναδρομική ισχύ δυο χρόνων, ακριβώς για να το περιλαμβάνει ; Δε ντρέπεστε λίγο να φέρνετε τέτοια διάταξη στη Βουλή;».

«Δεν ντρέπεστε να γίνεστε εδώ και χρόνια ο Joker της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Δεν ντραπήκατε να πείτε σε ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η εταιρεία δωροδοκούσε πολιτικούς αλλά έσωζε και ζωές; Δεν ντραπήκατε να βγείτε μετά και να πείτε ότι τελικά εμένα εννοούσατε και τον Πολάκη;».

Του καταλόγισε επίσης ότι «μετά σε λιγότερο από μία ώρα τα μαζέψατε άρον- άρον… Δεν ντραπήκατε να κάνετε όλα αυτά θα ντραπείτε τώρα να κάνετε εξυπηρετήσεις συμφερόντων;».A

Γεωργιάδης: Τα κρίνετε όλα όπως σας βολεύουν

Άμεση ήταν η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος απαντώντας στην ερώτηση του Τσίπρα για την υπόθεση Novartis και τον Γιάννη Στουρνάρα, είπε:

«Τρεις εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον κ. Παπαγγελόπουλο για εξωθεσμική παρέμβαση στο έργο του. Δεν κατάλαβα γιατί οι τρεις εισαγγελείς στη μια περίπτωση είναι μεγάλο τεκμήριο, ενώ οι τρεις εισαγγελείς στην άλλη περίπτωση δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

«Η απάντηση είναι απλή. Γιατί είναι οι εισαγγελείς που μας βολεύουν. Γιατί όλα τα κρίνετε όπως σας βολεύουν» συμπλήρωσε.

Για την Golden Visa

Αναφορικά με την τροπολογία για την Golden Visa, o Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ο νόμος για την Golden Visa είναι νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που ψηφίστηκε στο τέλος του 2014, και δεν εφαρμόστηκε από εκείνη την κυβέρνηση γιατί δεν πρόλαβε, αλλά εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Η διάταξη έρχεται προς ψήφιση για να αποτρέψει δικαστικές διαμάχες με ανθρώπους που έχουν την Golden Visa σε περίπτωση ανάκλησης, γιατί αυτό θα έφερνε καταστροφή της οικονομίας και ζημία στο brand της χώρας.

Ο υπουργός επικαλέστηκε γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία δεν στοιχειοθετείται παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας. «Διορθώνουμε άλλη μια παταγώδη αποτυχία σας και τα ακούμε από πάνω», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Για να τελειώνουμε: Το νομοσχέδιο δεν κάνει καμία εξυπηρέτηση σε κανέναν χορηγό».