Σήμερα θα σας αποκαλύψω τι διαβάζει (ή μάλλον ξαναδιαβάζει) ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) τώρα που έγινε πρωθυπουργός. Τι όμως να σας αποκαλύψω, το αποκάλυψε μόνος του, κάνοντας μια πολιτιστική και πολιτική ομιλία στη Θεσσαλονίκη στο δείπνο – συνέχεια του συμπόσιου διαλόγου – της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (με πρόεδρο τον Σταύρο Ανδρεάδη) στο ξενοδοχείο Hyatt. Θέμα η διακυβέρνηση την εποχή της ακυβερνησίας: «Τώρα ξαναδιαβάζω Μαξ Βέμπερ» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός, κάνοντας συνεχείς αναφορές στον μεγάλο γερμανό φιλόσοφο. Συγκεκριμένα έκανε αναφορά στον Μαξ Βέμπερ και στη Γερμανία του 1919, καθώς και στην κρίση που ακολούθησε με τον λαϊκισμό, που με τη σειρά του γέννησε τον ναζισμό. «Πρέπει να δώσουμε ανάλογες απαντήσεις στις προκλήσεις για το κράτος, τη βία, την ανάπτυξη, το δηλητήριο της δημαγωγίας» είπε, αλλά δεν στάθηκε μόνο εκεί.

***

Εδειξε πόσο καλά έχει μελετήσει τον Βέμπερ, λέγοντας ότι ο γερμανός φιλόσοφος ήταν ο πρώτος ο οποίος ανέδειξε το ποιοτικό χάσμα ανάμεσα στους αποκαλούμενους «χαρισματικούς» ηγέτες, που καταλήγουν όμως αυταρχικοί με όπλο το θυμικό. Και η γεμάτη κουλτούρα και πολιτική ομιλία του Πρωθυπουργού συνεχίστηκε με  αναφορές σε έναν πεζογράφο:

***

Εκανε αναφορά στον μεταπολεμικό πεζογράφο Αλέξανδρο Κοτζιά τονίζοντας το ειδικό βάρος της γραφής. Ο συγγραφέας, έλεγε ο Κοτζιάς, θα πρέπει να λυγίζει κάτω από το βάρος της ευθύνης του. Εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στην Ελινορ Ρούζβελτ, σύζυγο του προέδρου των ΗΠΑ, που έλεγε: «Ετσι κι αλλιώς θα δεχτείς κριτική ό,τι και να κάνεις. Κάνε λοιπόν το σωστό που νιώθεις στην καρδιά σου». Ξαναπέρασε στον Βέμπερ που έλεγε ότι ο πραγματικός ηγέτης πρέπει να έχει τρία χαρακτηριστικά: πάθος, αίσθηση της ευθύνης που του αναλογεί και μια αίσθηση του μέτρου. Και έκλεισε την ομιλία του εκεί.

***

Οταν έχει ματς

Την ίδια ώρα που γίνονταν όλα αυτά στο ξενοδοχείο Hyatt της Θεσσαλονίκης, στην Κρήτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας τι νομίζετε ότι έκανε; Πήγε σε γνωστό μπαρ του Ρεθύμνου για να παρακολουθήσει τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάγερν. Θα πείτε, ο Τσίπρας, γνωστός για τα παναθηναϊκά του αισθήματα, παρακολούθησε τον αγώνα, ενώ ο Πρωθυπουργός, που είναι Ολυμπιακός, τι έκανε; Σας πληροφορώ ότι το μυαλό του ήταν στο ματς. Μόλις τελείωσε την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ρώτησε για το σκορ του αγώνα. Εκείνη την ώρα ήταν 0-0. Ξαναρώτησε μόλις επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο επιστροφής για την Αθήνα και εκεί τον πληροφόρησαν ότι η Μπάγερν έβαλε γκολ.

***

Πώς κοιμάται ο Πρωθυπουργός τα βράδια

 Νομίζετε ότι ένας πρωθυπουργός κοιμάται άνετα, ήρεμα και χωρίς τύψεις τα βράδια; Εξαρτάται από τον πρωθυπουργό, θα μου πείτε. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο νυχτερινός ύπνος είναι ήρεμος. Και ξέρετε γιατί; Οχι, επειδή, όπως λέει, έλυσε όλα τα προβλήματα της χώρας. «Αλλά γιατί κάθε βράδυ νιώθω πως έχω προσπαθήσει πολύ σκληρά, έχω κάνει ό,τι περνά από το χέρι μου για να πάμε ακόμα ένα βήμα μπροστά». Πάντως να σημειώσω ότι ο ήρεμος ύπνος βρίσκεται στο DNA της οικογένειας Μητσοτάκη. Ο πατέρας του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε αποκαλύψει ότι την ημέρα που είχε καταδικαστεί από τους ναζί σε θάνατο έκανε… σιέστα.

***

Το ΚΚΕ το θέλει γραπτώς

Αν υπάρχει ένα πολιτικό κόμμα που μπορεί να πει πως όπως μπήκε στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο των αποδήμων έτσι και βγήκε – εννοώ χωρίς να αλλάξει τις θέσεις του ή να υποχωρήσει από αυτές, αλλά και με δημιουργικές προτάσεις – αυτό είναι το ΚΚΕ, το οποίο από την πρώτη στιγμή μίλησε για αυτοπρόσωπη παρουσία, όχι επιστολική ψήφο, ύπαρξη οικονομικών δεσμών με τη χώρα, ένα ανώτατο όριο απουσίας από τη χώρα και ενιαία κριτήρια για όλους, είτε πρόκειται για τους παλιούς εγγεγραμμένους είτε πρόκειται για τους νέους. Γιατί όμως ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας βγαίνοντας από την επιτροπή είπε πως δεν υπάρχει συμφωνία; Γιατί το ΚΚΕ ως έμπειρο πολιτικό κόμμα θα περιμένει όχι μόνο τη συνταγματική κατοχύρωση όλων αυτών, αλλά και το τελικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με τις συγκεκριμένες διατυπώσεις του, που έχουν τη σημασία τους. Καλά τα λέμε στα λόγια αλλά τα γραπτά είναι αυτά που μένουν…

***

«Βλέπω ότι πίνετε ελληνικό καφέ…»

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου συζητούνταν το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης ασκούσε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη φορολογία, καλώντας την εδώ και τώρα να μειώσει φόρους. Και ειδικά να μειώσει φόρους στο κρασί: «Καταργήστε επιτέλους τον φόρο στο κρασί» έλεγε θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα πώς μπορεί η κυβέρνηση να αρχίσει να μειώνει φόρους. Και ξαφνικά παίρνει τον λόγο ο βουλευτής Ιωννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς και απευθυνόμενος στον κ. Αλεξιάδη τού λέει: «Βλέπω ότι πίνετε ελληνικό καφέ. Καλώς τον πίνετε. Μόνο που βάλατε 3 ευρώ χαράτσι στον καβουρδισμένο καφέ». Και προτού προλάβει ο άλλος να απαντήσει, ο κ. Αμυράς συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο: «Βλέπω ότι κρατάτε και… κινητό. Καλώς το κρατάτε. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι βάλατε χαράτσι 5% στα τέλη τηλεπικοινωνίας». Επικράτησε στην αίθουσα ένα μικρό πανδαιμόνιο…

***

Ο Βαρουφάκης στα κλαρίνα

Στα εγκαίνια της έκθεσης «Τόποι δημιουργίας» στο Μέτσοβο βρέθηκε ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και στο γλέντι που ακολούθησε, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, έδειξε ότι έχει ταλέντο και στον χορό. Στην έκθεση συμμετέχει με έργα της και η σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη, Δανάη Στράτου, και μετά το τέλος των εγκαινίων, που έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, παρουσία και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ακολούθησε παραδοσιακό ηπειρώτικο γλέντι με κλαρίνα και απολαυστικούς μεζέδες. Οτι χόρεψαν το «Γιάννη μου, το μαντίλι σου» ελέγχεται ως ανακριβές.