Τη πολιτική επικαιρότητα σχολίασαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στην εκπομπή One Direct.

Για το αίτημα που κατέθεσαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να απομακρυνθούν από την προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης, ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε πως «συνταγματικό ή κοινοβουλευτικό πρόβλημα δεν υπάρχει. Υπάρχει ουσιαστικό. Υπενθυμίζω πως όταν γινόταν η εξεταστική για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή θεωρούσε ότι υπήρχε εμπλοκή του Γεωργιάδη και του Βορίδη, μας ζήτησε να τους βγάλουμε από μέλη. Αν και δεν υπήρχε κόλλημα, τους βγάλαμε. Πολύ περισσότερο τώρα στην περίπτωση του Τζανακόπουλου και του Πολάκη. Σωστά εμείς και το Κίνημα Αλλαγής, ζητήσαμε την εξαίρεσή τους».

«Είναι θέμα προσωπικής ευθιξίας και συμπεριφοράς. Και δείχνει και το ήθος των πολιτικών» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σκανδαλίδης. Μάλιστα, ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στα κοινοβουλευτικά ήθη που επικρατούσαν παλαιότερα, εξ’ αφορμής της συζήτησης αυτής. «Η πρώτη μου αγόρευση στη Βουλή έγινε την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη. Τότε η Βουλή μύριζε μπαρούτι λόγω και του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Κι όμως είχε γίνει μια άψογη συζήτηση που κρατήθηκε σε εξαιρετικό επίπεδο. Τη θυμάμαι με νοσταλγία» ανέφερε.

Σχετικά με την ψήφο των απόδημων, ο «γαλάζιος» βουλευτής υπογράμμισε πως «έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις από τα κόμματα που θέλουν πραγματικά μια λύση. Δεν βγήκε τελείως λευκός καπνός αλλά είναι σε καλή κατεύθυνση». «Εμείς λέγαμε για την ισοτιμία της ψήφου. Όποιος νιώθει και θέλει να ψηφίζει. Αφού κάναμε τόσα χρόνια να βρούμε λύση, δεν μπορούμε να το δούμε μικροκομματικά. Εμείς πιστεύαμε και στην επιτελική ψήφο. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Θα δούμε τι θα γίνει με την εμφάνιση του νόμου» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Σκανδαλίδης.

Αναφορικά με το προσφυγικό και την αντίδραση ορισμένων τοπικών κοινωνιών στην μεταφορά προσφύγων στις περιοχές τους, ο κ. Κακλαμάνης ισχυρίστηκε πως «δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όταν πολλοί δήμαρχοι, βάσισαν σε μεγάλο βαθμό την εκλογική τους επιτυχία πάνω σε τέτοια θέματα, είναι δύσκολο να το υλοποιήσουν τώρα. Συνολικά η Ελλάδα δεν έχει χαρακτηριστικά άλλων χωρών. Σα λαός να νιώθουμε χαρά και περηφάνια που δεν πέσαμε σε τέτοια πράγματα», λέει, παραπέμποντας στην περίπτωση της Ουγγαρίας και του ηγέτη της, Β. Ορμπάν.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε το προσφυγικό ως «μείζον θέμα» και ανέφερε πως «επιχειρείται η αλλαγή του δημογραφικού τοπίου. Είναι δύσκολο να διαλέξεις μεταξύ αποτροπής και ενσωμάτωσης. Είναι δύσκολο να πείσεις τις τοπικές κοινωνίες. Η ΕΕ δεν θέλει να δώσει λύση στο θέμα. Χρειαζόμαστε αρραγές εσωτερικό μέτωπο ώστε να αντιμετωπίσουμε και τον επεκτατικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας και τις απειλές που αντιμετωπίζουμε στα πλαίσια του οικονομικού πολέμου. Είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να διαμορφώσει εθνικό μέτωπο με νέους στόχους».

Πηγή: onetv.gr