Σε… σύσφιξη σχέσεων μετά την κρίση που διήρκησε περίπου δύο εβδομάδες φαίνεται πως προχωρούν ΗΠΑ και Τουρκία μετά τη συμφωνία Ερντογάν – Πούτιν, η οποία -τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο- άφησε τους πάντες ευχαριστημένους.

Μιλώντας στον αμερικανικό λαό, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε ότι θα άρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας πως η κατάπαυση πυρός στη Συρία θα είναι μόνιμη.

Όπως τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος ορισμένοι αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη Συρία, με σκοπό να προστατεύουν κοιτάσματα πετρελαίου.

Ξεκαθάρισε, επίσης, πως ο Λευκός Οίκος θα επαναφέρει τις κυρώσεις εάν οι τουρκικές δυνάμεις παραβούν τις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα, τόνισε πως τόσο η Τουρκία όσο και η Συρία πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο ISIS δεν θα διεκδικήσει καμία επικράτεια.

Επεσήμανε, δε, ότι ο ίδιος έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία στη Μέση Ανατολή.

Πανηγυρισμοί και στο twitter

Νωρίτερα, σε μια πρώτη αντίδραση στη συμφωνία, με ανάρτησή του στο twitter έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία» στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας.

«Η ζώνη ασφαλείας δημιουργήθηκε. Η κατάπαυση πυρός κράτησε και οι πολεμικές αποστολές σταμάτησαν. Οι Κούρδοι είναι ασφαλείς και συνεργάστηκαν πολύ καλά μαζί μας. Οι κρατούμενοι του ISIS βρίσκονται στη φυλακή» αναφέρει στην ανάρτησή του.

Ακάρ: Θα ξεπεράσουμε το πρόγραμμα των F-35

Την ίδια στιγμή και η Τουρκία, σπεύδει σε δηλώσεις που… τείνουν χείρα φιλίας προς τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε, μιλώντας στο Reuters, πως ξεπεραστούν οι διαφωνίες με τις ΗΠΑ αναφορικά με την παραγωγή των μαχητικών F-35.

Σημείωσε, δε,  πως η Άγκυρα παραμένει στον πυρήνα του ΝΑΤΟ παρά τις επικρίσεις των συμμάχων για την εισβολή της στη Συρία

Παράλληλα, σε μια προφητική -όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων δήλωση- εξέφρασε την ελπίδα πως θα είναι οι προσωρινές οι αμερικανικές κυρώσεις για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, κάτι που λίγο αργότερα έγινε πραγματικότητα.