«Σήμερα για το Αιγαίο ξημέρωσε μια μέρα βαριά και δύσκολη. Η θάλασσα των νησιών μας έγινε ο υγρός τάφος για ένα τρίχρονο αγοράκι που προσπαθούσε να βρεθεί σε μια καλύτερη ζωή. Αναμένουμε με αγωνία την έκβαση των ερευνών για έναν ακόμη πρόσφυγα που αγνοείται. Η πίστη μας στις επιχειρησιακές ικανότητες του Λιμενικού Σώματος αλλά και οι ιδιαίτερες ευαισθησίες και η ανθρωπιά που οι άντρες και οι γυναίκες του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ έχουν επιδείξει σε όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης είναι εκπεφρασμένη και δεδομένη.»
Αυτό αναφέρει σε δήλωση του ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός για το περιστατικό στη Κω.

Επεσήμανε ακόμη πως: «Από τις μέρες των μεγάλων ροών, το 2015, μέχρι και σήμερα, το Λιμενικό έχει διεξάγει χιλιάδες αποστολές έρευνας, διάσωσης, επιτήρησης και περιπολίας, ειδικά σε νυχτερινές συνθήκες, χωρίς να έχει υπάρξει κανένα παρόμοιο ατύχημα. Από την πλευρά μας ζητάμε άμεσα εξηγήσεις και απαντήσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το συμβάν ενώ περιμένουμε την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά του για άμεση διερεύνηση του θέματος. Αναμένουμε σύντομα η κοινή γνώμη να ενημερωθεί πλήρως για κάθε λεπτομέρεια, έτσι ώστε να μην σκιάζει καμία αμφιβολία το περιστατικό.»

Ακόμη τόνισε ότι: «Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση άμεσα οφείλει να επανακαθορίσει τόσο την πολιτική της, όσο και την ρητορική της σχετικά με το προσφυγικό- μεταναστευτικό και οφείλει επίσης να διευκρινίσει αν η μέχρι τώρα τακτική της συνδρομής μέσα στην θάλασσα έχει αλλάξει κατά το ελάχιστο. Οι συνεχείς και
ανερμάτιστες τακτικές που ακολουθούνται στην αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης των ροών, οι εμπρηστικές δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης που προμηνύουν επαναπροωθήσεις στην θάλασσα, ο έντονα μισαλλόδοξος λόγος μεγάλης πτέρυγας της ΝΔ αλλά και η έλλειψη πρωτοβουλιών από πλευράς του Πρωθυπουργού ώστε να τονιστεί η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, πρέπει να γίνει κατανοητό πως όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά δημιουργούν πιέσεις και αυξάνουν το βάρος στους ανθρώπους που πρώτοι έρχονται αντιμέτωποι με τα περιστατικά.»