Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γάλα, συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal Of the American Osteopathic Association».

Οι ερευνητές τονίζουν ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η βασική πηγή καλίου για τον οργανισμό στις δυτικές χώρες, όπου τα ποσοστά του καρκίνου του προστάτη είναι υψηλά.

Αντίθετα, τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες της Ασίας είναι πιο μικρά, καθώς η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σε αυτές είναι πολύ πιο περιορισμένη.

Πιο ασφαλής μία φυτική διατροφή

Στην παρούσα έρευνα, δεν φάνηκε να υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της αύξησης καρκίνου του προστάτη και της κατανάλωσης άλλων ζωικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου και του λευκού κρέατος, του επεξεργασμένου κρέατος και του ψαριού.

Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν φυτική διατροφή διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Η έρευνα

Ο Τζον Σιν, ογκολόγος της κλινικής Μάγιο και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, εξηγεί ότι η έρευνα αυτή αυξάνει την ανησυχία για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και αναδεικνύει τα δυνητικά οφέλη της φυτικής διατροφής.

Σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογια του παρόντος εγχειρήματος, έγινε ανασκόπηση 47 μελετών που δημοσιεύτηκαν από το 2006 στις οποίες έλαβαν μέρος πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα, για να γίνει καλύτερα κατανοητός ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στις περιπτώσεις κατανάλωσης φυτικών ή ζωικών τροφίμων.

Στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη φτάνει το 11,6%. Είναι η μορφή καρκίνου που συναντάται συχνότερα και έρχεται δεύτερη στο ποσοστό των θανάτων που προκαλεί μεταξύ των ανδρών, με πάνω από 30.000 θανάτους ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ