Σκηνές «σαλούν» εκτυλίχθηκαν με το «καλημέρα σας» στην προανακριτική επιτροπή, όπως έδειξε η επεισοδιακή συνεδρίαση με αντικείμενο την σύνταξη του καταλόγου μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Η ένταση και οι διαξιφισμοί έδωσαν τον τόνο και μια πρόγευση για το τι θα επακολουθήσει. Το αίτημα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ να εξαιρεθούν από την σύνθεση της επιτροπής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, προκάλεσαν τις σφοδρές αντιδράσεις τους και φόρτισαν το κλίμα.

Μάλιστα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να αποκάλεσε «π@π@ριές» την πρόταση για εξαίρεσή του με το σκεπτικό ότι είχε εμφανιστεί να γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες με δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή, ενώ σε ό,τι αφορά τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι είχε εμπλοκή στην υπό διερεύνηση υπόθεση της Νοvartis όταν είχε επισκεφθεί τον Άρειο Πάγο (Φεβρουάριος 2018) για να ενημερωθεί σχετικά.

Το θέμα το έθεσε πρώτος ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου τονίζοντας ότι λόγω της εμπλοκής τους θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες και ως εκ τούτου προκύπτει ασυμβίβαστο με την ιδιότητά τους ως μελών της επιτροπής.

Με το σκεπτικό αυτό συντάχθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, ο οποίος νωρίτερα είχε αποστείλει στον πρόεδρο της προανακριτικής Γιάννη Μπούγα την λίστα των μαρτύρων που προτείνει το κόμμα του, συμπεριλαμβανομένων των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου.

Οι αντιδράσεις των δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σφοδρές με τον κ. Πολάκη να κατηγορεί ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ότι θέλουν να τους καταδείξουν ως υπόπτους και όχι ως μάρτυρες και τον κ. Τζανακόπουλο να ζητεί να εξεταστεί ο ρόλος του κ. Πλεύρη ο οποίος υπήρξε δικηγόρος του Άδωνι Γεωργιάδη για την υπόθεση της Novartis, με τον βουλευτή της ΝΔ να σχολιάζει ότι ο ίδιος πηγαίνει στα δικαστήρια το πρωί με το φως της μέρας και όχι τα βράδια, ως αιχμή στον κ. Τζανακόπουλο.

Ο κ. Πολάκης φέρεται να προειδοποίησε την πλειοψηφία ότι από εδώ μέσα θα μας βγάλετε σηκωτούς και ότι δεν θα βάλετε στο κάδρο αυτούς που αποκάλυψαν την κλεψιά. Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι δεν ευσταθεί νομικά η πρόταση και ότι εξαιρείται μόνο όποιος εξετάστηκε ως μάρτυρας. Το κλίμα όμως ηλεκτρίστηκε περαιτέρω στους διαδρόμους και συγκεκριμένα όταν ο κ. Πλεύρης έλεγε στους δημοσιογράφους ότι είχε στείλει νωρίς το απόγευμα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της επιτροπής και στην οποία υπήρχαν τα ονόματα των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου.

Τότε τον πλησίασε ο κ. Πολάκης και του είπε εις επήκοον όλων: Τι κάνεις ρε, δίνεις συνέντευξη; Λέω ότι είσαι καραγκιόζης μέγας γιατί άλλαξες το συνημμένο και μετά πρόσθεσες εμάς. Μόνο τα δικά μας μικρά ονόματα δεν ξέρατε; (σ.σ. στην λίστα μαρτύρων της ΝΔ αναφέρονται μόνο τα επίθετά τους).  Η ξεφτίλα και ο ορισμός της…

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει το αρχείο εκ των υστέρων, ενώ ο κ. Πολάκης τον κατηγόρησε ότι μαζί με τον κ. Κεγκέρογλου αποφάσισαν να τους βγάλουν εκτός επιτροπής για να προφυλάξουν τον Φρουζή, τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis, για αυτό, όπως υποστήριξε, δεν μοίρασε η ΝΔ από την αρχή την λίστα με τους προτεινόμενους μάρτυρες αλλά την προσκόμισε μετά.

Την στιγμή εκείνη περνώντας δίπλα τους ο κ. Τζανακόπουλος είπε απευθυνόμενος προς τον Πλεύρη ότι δεν μιλάω με φασίστες, ενώ ο καβγάς συνεχίστηκε και με τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε ο κ. Πολάκης «πληρωμένο παπαγαλάκι» και «δολοφόνο χαρακτήρων» σε «διατεταγμένη υπηρεσία». Εμείς το ψωμί μας το βγάζουμε τίμια, δεν είμαστε σαν κι εσένα πληρωμένα μικρόφωνα, άντε καραγκιοζάκο, του είπε ο «αψύς Σφακιανός».

Η τελική απόφαση για τηνεξαίρεση των δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα ληφθεί την ερχόμενη Τρίτη. Είναι η ημέρα που έχει κληθεί να καταθέσει ο πρώτος μάρτυρας, Κωνσταντίνος Φρουζής. Επόμενος, θα είναι ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης. Οι μάρτυρες που πρότεινε η ΝΔ είναι από τα μη πολιτικά πρόσωπα: Φρουζής, Μανιαδάκης, Δεσταμπασίδης, Μαραγγέλη, Μανίας, οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες, Τσατάνη, Τερζάκης, Ράικου, Αγγελής, Παπασπύρου, Τουλουπάκη, Ντζούρας, Μανώλης και ακολουθούν Πολάκης, Τζανακόπουλος, Σαμαράς, Πικραμμένος, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Αβραμόπουλος, Κουτρουμάνης, Λοβέρδος, Λυκουρέντζος, Σαλμάς και Γεωργιάδης.