Επτά ημέρες διαμαρτυρίας. Επτά ημέρες βίαιων επεισοδίων. Επτά ημέρες γενικευμένης οργής. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, η Βαρκελώνη, είναι καζάνι που βράζει. Κι ο αποσχιστικός εθνικισμός στην Καταλονία που γιγαντώθηκε στη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους με το επιχείρημα ότι η εύρωστη περιφέρεια στηρίζει με τα χρήματά της μια χρεωμένη χώρα, παίρνει σήμερα την πιο σκληρή και άγρια μορφή του.

Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας οπότε κι έγινε γνωστή η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου που καταδικάζει τους αυτονομιστές πολιτικούς σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα της περιφέρειας να ανεξαρτητοποιηθεί το 2017, η Βαρκελώνη βυθίζεται κάθε μέρα πιο βαθιά στην αστάθεια.

Η Μαδρίτη ζητάει επιστροφή στην κανονικότητα όμως οι πολίτες της Καταλονίας δεν κάνουν πίσω. Μιλάνε για δρόμο χωρίς επιστροφή και καλούν την αυτονομιστική κυβέρνηση να σπάσει εδώ και τώρα τα δεσμά με την κεντρική κυβέρνηση. Ο περιφερειακός πρόεδρος, Χοακίμ Τόρρα, στηρίζει την ανεξαρτησία της περιφέρειας και την προσφυγή σε νέο δημοψήφισμα, δεχόμενος έντονη κριτική από την κυβέρνηση για τους χειρισμούς του και την αργοπορημένη καταδίκη από μέρους του των επεισοδίων.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται στην κυριολεξία ανάμεσα στις μυλόπετρες. Από τη μια η τα κόμματα της Αριστεράς ζητούν την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης μέσω του διαλόγου, η Δεξιά εμμένει στην υιοθέτηση μιας πιο σκληρής γραμμής, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox που ενισχύεται δημοσκοπικά εξαιτίας της καταλανικής κρίσης, αναμένεται να παίξει το χαρτί της “εθνικής ενότητας” επικεντρώνοντας την προεκλογική εκστρατεία στο αυτονομιστικό ζήτημα.

Το κλίμα είναι ήδη πολύ τοξικό και πολωμένο έπειτα από έξι μήνες κυβερνητικής παράλυσης στη χώρα της Ιβηρικής και ο εθνικισμός ρίχνει βαριά σκιά στην κάλπη της 10ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, όμως το καταλανικό ζήτημα φαίνεται να μειώνει τα ποσοστά του.

Σε εθνικό επίπεδο οι Καταλανοί αναπαράγουν την άρνηση των πλούσιων χωρών του Βορρά της Ευρώπης να στηρίξουν τους “σπάταλους” του Νότου. Η Καταλονία αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της Ισπανίας, το 21% των φορολογικών εσόδων της χώρας και όσον αφορά το ΑΕΠ έχει μια οικονομία μεγέθους της Πορτογαλίας.

Η περιοχή πληρώνει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε φόρους απ΄ότι λαμβάνει πίσω σε σχέση με υπηρεσίες από το κράτος. Εξ ου και πολλοί αποσχιστές πιστεύουν ότι η ανεξαρτησία θα επιτρέψει στην Καταλονία να αναπτυχθεί οικονομικά. Για την Ισπανία όμως η παραμονή είναι ζήτημα ζωής και θανάτου με αναλυτές να επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη αυτονόμηση θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη διάλυση της χώρας της Ιβηρικής όπως την ξέρουμε σήμερα.