Μέσα σε ένα 48ωρο το ΣτΕ «ξεκλείδωσε» τον διαγωνισμό του 1,8 δις ευρώ για τη Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας. Με μια σειρά αποφάσεων το ανώτατο δικαστήριο ξεθόλωσε το τοπίο γύρω από το μεγαλύτερο ώριμο έργο που βρίσκεται στον ορίζοντα, βάζοντας «στοπ» στα σενάρια ακύρωσης κι επαναπροκήρυξης. Επίσης, σε αντίθεση με το δυσμενές κλίμα που είχαν δημιουργήσει σειρά δικαστικών αποφάσεων, η εξέλιξη φαίνεται πως στρώνει το έδαφος και για την τροπολογία που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση σχετικά με το μείζον θέμα του κατασκευαστικού καρτέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των εταιρειών Μυτιληναίος και ΤΕΡΝΑ, που μέχρι σήμερα μπλόκαραν την συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Μετά την έκταση που έλαβε η υπόθεση του καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο, η εταιρεία Μυτιληναίος, η οποία κατά την πρώτη φάση αποκλείστηκε από την Αττικό Μετρό λόγω έλλειψης της απαραίτητης εμπειρίας, προσέφυγε για τον αποκλεισμό και των υπολοίπων σχημάτων.

Με τις αποφάσεις του το ΣτΕ απορρίπτει την προσφυγή, αλλά αποφαίνεται και για το θέμα του καρτέλ. Στην προκειμένη περίπτωση οι δύο συμμετέχοντες στη δεύτερη φάση, οι κοινοπραξίες ΑΒΑΞ ΑΕ- GHELLA SpA -ALSTOM TRANSPORT S.A. και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ANSALDO STP S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SPA, διαφοροποίησαν την απάντησή τους ως προς τη συμμετοχή τους ή μη στο καρτέλ. Απάντησαν καταφατικά, παρέχοντας στοιχεία για τα μέτρα συμμόρφωσης και αυτοκάθαρσης που έχουν λάβει μετά την καταδικαστική απόφαση. Στοίχημα που φαίνεται ότι τους βγήκε.

«Στοπ» στο γαϊτανάκι των ατέλειωτων προσφυγών

Από την πλευρά της ΤΕΡΝΑ, η οποία μεν παρέδωσε φάκελο κατά τη διαδικασία κατάθεσης τεχνικών προσφορών αλλά χωρίς να καταθέσει προσφορά, μετά το πρακτικό της ΑΜ προσέφυγε επίσης στο ΣτΕ ζητώντας να δει τους φακέλους των άλλων δύο διεκδικητών. Αυτό, σύμφωνα με πηγές κοντός τον διαγωνισμό, θα επέτρεπε να ξεκινήσει ένα νέο γαϊτανάκι δικαστικών προσφυγών για κάθε λεπτομέρειες των τεχνικών προσφορών. Κερκόπορτα που επίσης έκλεισε το ΣτΕ με σημερινή του απόφαση.

Όπως δείχνουν τα πράγματα κι εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, ο διαγωνισμός πρόκειται να ξεκολλήσει μπαίνοντας στη φάση της αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών.

Ερωτηματικό παρόλα αυτά παραμένει η τύχη του διαγωνισμού για τις πρόδρομες εργασίες, δεδομένου ότι υπάρχει απόφαση του ΣτΕ και το συγκεκριμένο έργο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το κυρίως έργο. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί.