Ανοιχτό παραμένει το θέμα της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό.

Την Τρίτη ολοκληρώθηκε η έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής, επί των ενστάσεων του δημάρχου Μαραθώνα Στέργιου Τσίρκα.

Υπενθυμίζεται πως την εντολή για την απαντητική έκθεση με «τεκμηριωμένα στοιχεία» έδωσε στις Υπηρεσίες, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης.

Πατούλης : Δεν θα νομιμοποιήσουμε παράνομες αποφάσεις

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής αναγνώρισε στην έκθεση τον «σαφή και τεκμηριωμένο» τρόπο των απαντήσεων «σημείο προς σημείο σε όσα έθεσε ο κ. Τσίρκας», λέγοντας ότι θα γνωστοποιηθούν και στη δημοτική αρχή Μαραθώνα, σε προσεχή συνάντησή τους, στα γραφεία της Περιφέρειας.

«Αν παρουσιαστούν «επίσημες αποφάσεις ή έγγραφα», που αποδεικνύουν την ορθότητα των ενστάσεων, το έργο θα ακυρωθεί» σημείωσε, διαφορετικά, αν δηλαδή οι ενστάσεις αποδειχθούν αβάσιμες, «θα προχωρήσουμε σε συνεννόηση, πάντοτε με το Δήμο και τους κατοίκους, στη δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης του Γραμματικού».

Επίσης, τόνισε ότι δεν θα νομιμοποιήσει παράνομες αποφάσεις και ότι με «ειλικρίνεια και υπευθυνότητα θα βρούμε λύσεις που θα πάνε την τοπική κοινωνία μπροστά».

Οι απαντήσεις των τεχνικών υπηρεσιών επί των ζητημάτων που έθεσε η δημοτική αρχή και ουσιαστικά τις αμφισβητούν, είναι:

■ To έργο δεν έχει μέχρι σήμερα απενταχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχουν απολεσθεί οι κοινοτικοί πόροι που έχουν διατεθεί για την κατασκευή και λειτουργία του.

■ Σε κανένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν τίθεται περιβαλλοντικό ζήτημα και δεν υπάρχει αναφορά για απένταξή του και απώλεια των ευρωπαϊκών πόρων, για λόγους που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Οι λόγοι που προβάλλονται για ενδεχόμενη απώλεια των πόρων, είναι η μη ολοκλήρωση και η μη έναρξη μέχρι σήμερα, της λειτουργίας της εγκατάστασης του Γραμματικού.

■ Το έργο δεν παραβιάζει την νομοθεσία περί ρεμάτων κι αυτό επιβεβαιώνεται από τις υπ’ αριθμόν 3561 και 3562/2014 αποφάσεις του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αφενός δεν υπάρχει ρέμα στην επίμαχη περιοχή, αφετέρου και την μη υδατοπερατότητα του εδάφους. Γι αυτό κι επέτρεψε με τις παραπάνω αποφάσεις την συνέχιση των έργων Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού Αττικής, μετά την προσφυγή στη δικαιοσύνη για λήψη ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Μαραθώνα και των κατοίκων, που επικαλέστηκαν αστοχίες του εργολάβου κι ελλείψεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου.

■ Ο χώρος του ΟΕΔΑ Γραμματικού δεν απειλεί την περιοχή ΝΑΤURA, αφού είναι χερσαίος, σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων από τις ακτές του τόπου προστασίας και απομονωμένος από αυτόν μορφολογικά, χωρίς καμία επικοινωνία με οποιοδήποτε μέσο περιβάλλοντος ( αέρα, έδαφος, νερά, χωρίς οπτική επαφή).

■ Η απόσταση του ΟΕΔΑ Γραμματικού από τον αρχαιολογικό χώρο της Ραμνούντας απέχει τουλάχιστον έξι χιλιόμετρα και δεν επηρεάζει την επισκεψιμότητά του. Επισημαίνουμε ότι σε όλη τη διάρκεια κατασκευής του έργου υπήρχε παρουσία αρχαιολόγου, όπως απαιτεί ο νόμος, έγινε ανασκαφική έρευνα και δεν προέκυψε θέμα σχετικά με ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων.

■ Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε από τον Αύγουστο του 2017 από το ΙΓΜΕ, που αποτελεί θεσμοθετημένο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών, δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη ρηγμάτων στη στενή περιοχή των εγκαταστάσεων ώστε να αποτελούν εμπόδιο στη λειτουργία του έργου.

■ Δεν προκύπτει από κανένα επίσημο έγγραφο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει ακατάλληλη τη χωροθέτηση του έργου. Αν συνέβαινε αυτό, δεν θα το χρηματοδοτούσε άλλωστε.

Σγουρός : Επαναλαμβάνονται τα λάθη της Δούρου

Στο μεταξύ ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωση του κατηγορεί τη διοίκηση του κ. Πατούλη ότι «επαναλαμβάνει τα τραγικά λάθη της Δούρου για το Γραμματικό».

Στα λάθη που προκάλεσαν «κοινωνικές εντάσεις και αδιέξοδα», όπως σημειώνει, ο κ. Σγουρός προσμετρά τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, «χωρίς διάλογο, συνεννόηση και διαβούλευση, για το θέμα της δοκιμαστικής λειτουργίας του έργου υπήρξε εσφαλμένη πολιτικά, μη νόμιμη και αντιδημοκρατική».

Επίσης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της διοίκησης της Περιφέρειας περί διεξαγωγής ελέγχου στο έργο, υπενθυμίζει ότι η σχετική σύμβαση υπεγράφη επί Νέας Δημοκρατίας και αμφισβητεί τον έλεγχο προς τους «ομογάλακτούς του», ενώ για την κλήση εισαγγελέων, ο κ. Σγουρός σημειώνει ότι «είναι προφανές ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να μετριαστούν οι αντιδράσεις που ήδη εκδηλώθηκαν, με την ανακοίνωση του Δήμου Μαραθώνα».

Τέλος, δηλώνει ότι η παράταξή του προτίθεται να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής, «αρκεί να υπάρξει έντιμος, ουσιαστικός διάλογος και καθαρές κουβέντες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».