Μέσα στο 2020 θα αρχίσει να υλοποιείται το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, το ψηφιακό «βιβλιάριο υγείας» των υποδομών της χώρας, η σύσταση του οποίου προβλέπεται στο υπό συζήτηση και ψήφιση αναπτυξιακό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή. Όπως προέκυψε από τη συνάντηση εργασίας που είχε, εχθές, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής με τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό, παρουσία του γενικού γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, η επιτάχυνση της ωρίμανσης νέων έργων και η καταπολέμηση του φαινομένου των ασυνήθιστα υψηλών εκπτώσεων που υπονομεύουν την ποιότητα των έργων βρίσκονται ανάμεσα στις προτεραιότητες.

Όσον αφορά τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υποδομών, που αποτελούσε και προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, επισημάνθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι έτοιμες να προχωρήσουν τάχιστα τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε το έργο να ξεκινήσει άμεσα και να αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο 2020. Ουσιαστικά, η νέα ρύθμιση έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό, καθώς μέχρι σήμερα δεν είναι σαφές ποιοι φορείς έχουν την αρμοδιότητα για τη συντήρηση και τον έλεγχο των δημοσίων υποδομών και κτηρίων.

Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, όπως τόνισε ο υπουργός, θα βοηθήσει τόσο στον σχεδιασμό των έργων όσο κυρίως στην ορθή και προγραμματισμένη συντήρησή τους. Όπως διαπιστώθηκε, κατά τη συνάντηση, θα πρέπει αμέσως μετά τη ψήφιση του νόμου να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της διοίκησης που θα κληθούν να συμβάλλουν στην υλοποίησή του.

Εξετάζονται θεσμικές παρεμβάσεις για τις υψηλές εκπτώσεις

Οι τρόποι αντιμετώπισης των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών -δηλαδή οι μεγάλες εκπτώσεις που συχνά ξεπερνούν το 50% του εκτιμώμενου κόστους- στους διαγωνισμούς του δημοσίου για έργα και μελέτες, τέθηκαν επίσης επί τάπητος, καθώς αποτελούν κι ένα από τα ζητήματα που ταλανίζουν όχι μόνο τον τεχνικό κόσμο, αλλά τελικά και τα ίδια τα έργα. Υπερβάσεις χρονοδιαγραμμάτων, αποζημιώσεις, κακή ποιότητα έργων είναι μερικές από τις συνέπειες. Ενώ έχει αντίκτυπο και στη βιωσιμότητα των τεχνικών εταιρειών.

Στη συζήτηση προτάθηκαν τρόποι για την αντιμετώπιση αυτής της πρακτικής -που επικράτησε εν μέσω οικονομικής κρίσης- με θεσμικές παρεμβάσεις τόσο στο λεκτικό της νομοθεσίας, όσο κυρίως στον τρόπο εφαρμογής της, μέσα από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους του Υπουργείου. Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο θα συζητήσει με όλους τους εμπλεκομένους τις τελικές ρυθμίσεις και δεν θα σταματήσει μπροστά σε επιμέρους επιδιώξεις για να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον.

Επίβλεψη έργων και μελετών και από ιδιώτες προτείνει το ΤΕΕ

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν ακομη διεξοδικά τρόπους για την επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης έργων και μελετών τόσο από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, όσο και από εποπτευόμενους φορείς και ΟΤΑ. Ειδικά στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης, συζητήθηκαν αναλυτικά οι αναγκαίες προσαρμογές στη νομοθεσία ώστε να προχωρούν πιο γρήγορα οι αναθέσεις από δήμους για την ωρίμανση μελετών, ιδίως ενόψει της ολοκλήρωσης του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε τη δημιουργία ειδικού μητρώου πιστοποιημένων μηχανικών, με εχέγγυα ανεξαρτησίας, οι οποίοι θα μπορούν να αναλαμβάνουν την επίβλεψη έργων και μελετών για λογαριασμό δήμων (ή/και φορέων – υπηρεσιών του δημοσίου) που δεν έχουν το αναγκαίο προσωπικό στις τεχνικές τους υπηρεσίες, στα πρότυπα του θεσμού των ελεγκτών δόμησης. Τέλος, συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι για τη μείωση της γραφειοκρατίας στις αναθέσεις έργων και μελετών για τις οποίες το Υπουργείο εξετάζει προσαρμογές στη νομοθεσία.

«Η κυβέρνησή μας προσπαθεί με πράξεις και χωρίς πολλά λόγια να προχωρήσει τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και η οικονομία για να επιστρέψουμε γρήγορα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε η κοινωνία να δει να βελτιώνεται η ζωή των πολιτών. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ίσως πολλά από όσα κάνουμε να αργούν να φανούν στην καθημερινότητα του πολίτη, αλλά όταν μιλάμε για υποδομές και έργα αυτό είναι αναμενόμενο. Προσπαθούμε με τη βοήθεια του ΤΕΕ, του επίσημου τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, να επισπεύσουμε αναγκαίες αλλαγές και να δώσουμε λύσεις σε πρακτικά προβλήματα προς όφελος όλων. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό για τη συμβολή του, με ουσιαστικές προτάσεις και έγκυρες παρατηρήσεις, και ευελπιστώ να συνεχίσουμε τη συνεργασία αυτή για πολλά χρόνια, ώστε να φέρουμε αποτελέσματα» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός κ. Καραμανλής.