Μ΄ένα αριστούργημα του διεθνούς ρεπερτορίου εγκαινιάζονται οι εφετινές δορυφορικές μεταδόσεις παραστάσεων χορού από το ιστορικό θέατρο Μπαλσόι της Μόσχας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο λόγος για τη «Ραϊμόντα», ένα μπαλέτο με ουγγρικούς χορούς και τσάρντας σε μουσική Αλεξάντερ Γκλαζούνοφ που θα μεταδοθεί «ζωντανά»  την Κυριακή 27/10 (στις 17.00) στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας. Πρόκειται για μια χορογραφία με εντυπωσιακές σκηνές πλήθους κι έναν ιδιαίτερα απαιτητικό πρωταγωνιστικό ρόλο, βασισμένη στο αριστούργημα του Πετιπά και διασκευασμένο από τον θρύλο Γιούρι Γκριγκορόβιτς σε λιμπρέτο εμπνευσμένο από το πρωτότυπο της Λίντια Πασκόβα. Τον ρόλο του τίτλου ερμηνεύει η διάσημη πρώτη χορεύτρια Ολγα Σμιρνόβα και συμμετέχουν οι πρώτοι χορευτές, οι σολίστ και το corps de ballet των Μπαλσόι.

Σύμφωνα με την υπόθεση, η Ραϊμόντα είναι αρραβωνιασμένη με τον ευγενή ιππότη Ζαν ντε Μπριέν ο οποίος πολεμά στο πλευρό του βασιλιά της Ουγγαρίας. Κι ενώ εκείνη τον περιμένει να επιστρέψει από τις Σταυροφορίες, ένας σαρακηνός ιππότης εμφανίζεται μυστηριωδώς και ζητά επίμονα το χέρι της. Η Ραϊμόντα αναγνωρίζει στο πρόσωπό του τον απειλητικό ξένο ο οποίος στοίχειωνε τα όνειρά της.

Το μπαλέτο έκανε πρεμιέρα στις 19 Ιανουαρίου 1898 στο Αυτοκρατορικό Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης και δημιουργήθηκε ειδικά για την ιταλίδα μπαλαρίνα Πιερίνα Λενιάνι η οποία χόρεψε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη Μόσχα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1900 στο θέατρο Μπαλσόι. Σήμερα, το μπαλέτο παρουσιάζεται από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα στον κόσμο με τη χορογραφία ν΄αντλεί τις περισσότερες φορές από την αναβίωση των μπαλέτων Κίροφ του 1948 όπως παρουσιάστηκε από τον Κονσταντίν Σεργκέγιεφ. Ο τελευταίος, σε μεγάλο βαθμό διαφοροποίησε και σε ορισμένες περιπτώσεις άλλαξε εντελώς την χορογραφία του Πετιπά, ιδιαίτερα τα μέρη του corps de ballet. Σ΄αυτή την εκδοχή βασίστηκαν μερικές από τις πλέον γνωστές μεταγενέστερα, μεταξύ των οποίων και η εκδοχή του Νουρέγιεφ για το Μπαλέτο της Οπερας του Παρισιού.