Λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία πέντε ημερών για κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία προκειμένου να αποχωρήσουν οι δυνάμεις των Κούρδων από την περιοχή, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… απασφάλισε για μία ακόμη φορά και τα έβαλε με τις χώρες της Δύσης.

«Μπορείτε να το πιστέψετε; Όλη η Δύση τάσσεται στο πλευρό των τρομοκρατών και μας επιτίθενται όλοι μαζί. Ανάμεσά τους οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όλοι τους», κατήγγειλε ο Ερντογάν μιλώντας σε φόρουμ που διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη το τηλεοπτικό δίκτυο TRT World.

«Νόμιζα ότι είστε κατά της τρομοκρατίας»

Σε άλλο σημείο υποστήριξε: «Νόμιζα ότι είστε κατά της τρομοκρατίας. Πότε αρχίσατε να ενεργείτε σε συνεργασία με τους τρομοκράτες;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος. «Οι YPG έχουν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και δεν έχω ενημερωθεί», ειρωνεύτηκε.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η επιχείρηση εναντίον των YPG έχει στόχο τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι μαχητές.

Την περασμένη Πέμπτη ο Ερντογάν και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία προβλέπει την αναστολή των συγκρούσεων για «120 ώρες», δηλαδή ως αύριο Τρίτη το βράδυ, προκειμένου να μπορέσουν οι κουρδικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τις θέσεις τους που βρίσκονται ενός της τουρκικής «ζώνης ασφαλείας».

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα λάβει όλα τα «απαραίτητα» περαιτέρω μέτρα στη βορειοανατολική Συρία μετά τη συνάντηση που θα έχει αύριο Τρίτη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θα συζητήσουμε αυτή τη διαδικασία με τον Πούτιν και στη συνέχεια θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», εξήγησε ο Ερντογάν.

Όλα τα βλέμματα στη Μόσχα

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η αυριανή ημέρα για το συριακό, καθώς μεταβαίνει στο Σότσι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Λίγες ώρες μετά μάλιστα, λήγει η εκεχειρία των 120 ωρών την οποία συμφώνησαν Ουάσινγκτον – Άγκυρα.

Ωστόσο, στόχος της Άγκυρας δεν είναι μόνο τα 120 χλμ. Με τη συνάντηση που θα έχει ο Ερντογάν με τον Πούτιν επιδιώκει να την επεκτείνει και σε μήκος έως και 444 χλμ. (από τα δυτικά του Ευφράτη μέχρι και το Ιράκ) αλλά και σε βάθος σε τρεις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο του Άσαντ. Ο λόγος για τις Μάνμπιτζ, Κομπάνι και Καμισλί.

Στη συνάντηση, λοιπόν, το βασικό πρόσκομμα που έχει να υπερπηδήσει ο Ερντογάν είναι αυτά τα δύο ζητήματα με τη στάση που θα τηρήσει η Μόσχα να αποτελεί το μεγάλο ερώτημα.

Τελεσίγραφο Τσαβούσογλου

Νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη διαδικασία αποχώρησης των Κούρδων από τη βορειοανατολική Συρία η οποία όπως είπε είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Παρ’ όλα αυτά έκανε λόγο για «συνέχιση της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός».

«Τα πυρά συνεχίζονται και εμείς ανταποδίδουμε σ’ αυτά. Τώρα, πλέον, παρατηρούμε ότι δυνάμεις των YPG-PKK έχουν αρχίσει να αποχωρούν από τις περιοχές που εμείς ελέγχουμε. Έχουν μείνει 35 ώρες. Εάν οι κουρδικές δυνάμεις δεν αποσυρθούν, η επιχείρηση θα ξεκινήσει ξανά» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, από το βήμα του «TRT World Forum», στην Άγκυρα.

«Εάν όλα τα μέλη του YPG/PKK αποσυρθούν από αυτή την περιοχή, μπορούμε να σταματήσουμε την επιχείρηση» πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Παράλληλα, ο ίδιος απέρριψε την κατηγορία ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε χημικά όπλα, απαντώντας σε επίθεση από υποστηρικτές του YPG / PKK. «Οι διεθνείς συνθήκες μάς δεσμεύουν και δεν έχουμε χημικά όπλα. Πρόκειται για μαύρη προπαγάνδα» ανέφερε ο τούρκος υπουργός.

Ηταν κατηγορηματικός δε, ότι ο στόχος της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» ήταν μόνο οι τρομοκράτες και καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να μην πληγεί άμαχος πληθυσμός.