Καλεσμένοι στην εκπομπή One Direct βρέθηκαν τη Δευτέρα (21/10 ) ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σίμος Κεδίκογλου, και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, αναλύοντας τις εξελίξεις της πολιτικής επικαιρότητας.

Με φόντο τις αυξημένες προσφυγικές ροές στην Ελλάδα και την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά ο κ. Κεδίκοκλου τόνισε ότι ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων που καταφτάνουν σε νησιά όπως η Σάμος, είναι εύκολο να δημιουργήσει «δύσκολες καταστάσεις», ενώ υπογράμμισε πως το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα το οποίο για την αντιμετώπισή του απαιτείται εθνική γραμμή».

«Είναι ένα δύσκολο ζήτημα, το οποίο δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά από την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου, αφήνοντας αιχμές εναντίον χωρών της ΕΕ που αρνούνται να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος.

Από τη μεριά της η Χαρά Καφαντάρη, χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός, ότι η ΝΔ φαίνεται να έχει προσγειωθεί σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση ως κυβέρνηση.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα, απέναντι στο οποίο η κυβέρνηση στο σύνολό της θα πρέπει να σταθεί ως πρέσβης της Ελλάδας».

Με φόντο την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και το βέτο της Γαλλίας για την έναρξη τω ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, η κ. Καφαντάρη, χαρακτήρισε υποτονική και παθητική τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η ΝΔ θα πρέπει να δείξει ένα πιο δυναμικό και διεκδικητικό προφίλ στην Ευρώπη. Επίσης, η ίδια τόνισε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, με δεδομένο ότι και οι εξελίξεις γύρω από το Brexit δοκιμάζουν την Ευρώπη.

«Οι κλειστές τύπου αντιλήψεις που εκφράζει η ΕΕ, μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες απέναντι στα κράτη – μέλη της» τόνισε η κ. Καφαντάρη. Από τη μεριά του ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε πως «όπως και στην περίπτωση της Τουρκίας, το εμπόδιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν ήταν ποτέ η Ελλάδα», υποστηρίζοντας πως το βέτο από την μεριά της Γαλλίας, ήταν μία εξέλιξη που δεν τον εξέπληξε.

Πηγή: onetv.gr