Μια ξεχωριστή, ενδιαφέρουσα από πολιτική άποψη, φήμη κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα. Η φήμη αυτή θέλει τη διοίκηση του ΟΤΕ να διαπραγματεύεται με τον Σωκράτη Κόκκαλη την εξαγορά μεριδίου της Intralot αλλά και της Intrasoft…

Το ενδιαφέρον του ΟΤΕ για μερίδια μετοχών που κατέχει ο Σωκράτης Κόκκαλης στις δύο θυγατρικές του άλλοτε κραταιού ομίλου του διαπίστωσα ότι είναι υπαρκτό και εν πολλοίς εξηγήσιμο. Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού δεν έκρυβαν το γεγονός ότι εξελίσσονται διαπραγματεύσεις με τον κ. Κόκκαλη…

Να θυμίσω εδώ ότι σε ανύποπτο χρόνο ο ισχυρός άνδρας του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εισέλθει ο Οργανισμός στην αγορά των τυχερών παιγνίων. Αλλά κάτι τέτοιο απαιτούσε την έγκριση της Deutsche Telekom. Φαίνεται ότι οι αντιρρήσεις της μητρικής εταιρείας έχουν καμφθεί και πλέον ο ΟΤΕ σπεύδει να ανοίξει στοιχηματική… περπατησιά.

Κατά μία εκδοχή, μάλιστα, επιζητεί και την εξαγορά της Intrasoft λόγω της εξάρτησης που έχει επιτύχει ο «δαιμόνιος» Κόκκαλης στα χρόνια της «χρυσής σχέσης» με τους Γερμανούς. Μένει βεβαίως να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω και γι’ αυτό έως τότε ας είμεθα επιφυλακτικοί. Αλλά μια και το έφερε η συζήτηση, έχω να σας μεταφέρω και τούτα από την πρόσφατη συνάντηση της διοίκησης του ΟΤΕ και της αμιγώς γερμανικής Deutsche Telekom με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Υποσχέσεις για επενδύσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου, λοιπόν, οι υπεύθυνοι της μητρικής και θυγατρικής γερμανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού ύψους 2 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Δηλαδή 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Οι παλαιότεροι ωστόσο θυμούνται ότι αντίστοιχες υποσχέσεις είχαν δώσει οι υπεύθυνοι του ΟΤΕ και στον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο ΟΤΕ που κατέχει το 60% της αγοράς, να μην πω και παραπάνω, υπολείπεται σημαντικά των επενδύσεων που πραγματοποιεί η Deutsche Telekom στη Γερμανία.

Ωστόσο, από τον ΟΤΕ διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι κάνουν τα πάντα για την επέκταση του δικτύου των οπτικών ινών και την εξασφάλιση γρήγορου Internet σε όλα τα σπίτια. Κάτι όμως που μπορούν άνετα να διαπιστώσουν οι χρήστες των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Να δούμε αν αυτή τη φορά οι υποσχέσεις προς τον κ. Μητσοτάκη θα τηρηθούν. Πάντως, θυμάμαι ότι μια υπόσχεση που είχε δώσει ο ΟΤΕ στην (τότε) ΑΣΟΕΕ για ένα πρόγραμμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τον Οργανισμό δεν τηρήθηκε, εγκαταλείφθηκε, επειδή, όπως λένε οι πρυτανικές αρχές, οι Γερμανοί έκοψαν τα… λεφτά.

Ελληνικό κρασί για τον Πρωθυπουργό

Ηταν η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπαιρνε μέρος ως Πρωθυπουργός σε μια σύνοδο κορυφής και σ’ ένα δείπνο ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλησαν να τον τιμήσουν προσφέροντάς του μια έκπληξη. Το κρασί που σερβιρίστηκε στο δείπνο των ηγετών ήταν ελληνικό, το αγιωργίτικο «Μέγας Οίνος- Σκούρας», και βεβαίως όσοι θέλησαν να πιουν λευκό κρασί (συνοδεύοντας το ψάρι που σερβιρίστηκε) πάλι προτίμησαν ελληνικό κρασί, του Κτήματος Γεροβασιλείου.

 

Η άγνωστη συνάντηση Μητσοτάκη – Τζόνσον

Επειδή ένας από τους πρωταγωνιστές της συνόδου κορυφής, λόγω της συμφωνίας για το Brexit, ήταν ο Μπόρις Τζόνσον (το πλήρες όνομά του είναι Αλεξάντερ Μπόρις ντε Φέφελ Τζόνσον), σας έχω αρκετό παρασκήνιο για τον ιδιόρρυθμο βρετανό πρωθυπουργό. Πρώτα απ’ όλα εκεί στις Βρυξέλλες, στους διαδρόμους του κτιρίου όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε στο παρελθόν μια μυστική συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον. Η συνάντηση αυτή έγινε γνωστή στη διάρκεια μιας συνομιλίας που είχε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ με τον κ. Μητσοτάκη. Προτού σας αποκαλύψω πώς ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Τζόνσον, σας ενημερώνω πρώτον ότι ο Πρωθυπουργός έδειξε και δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις του Βrexit (και πώς επηρεάζουν τη χώρα μας) και δεύτερον ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιρλανδίας γνωρίζονται εδώ και χρόνια.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Τζόνσον έγινε στην Τήνο. Ο κ. Μητσοτάκης έμαθε ότι ο κ. Τζόνσον βρισκόταν για διακοπές στην Τήνο και τον προσκάλεσε στο σπίτι του. Ο Βρετανός ανταποκρίθηκε ευχαρίστως στην πρόσκληση, πήγε στην οικία Μητσοτάκη στο νησί, έγινε μια συζήτηση για όλα τα θέματα, ήπιε και μερικές μπίρες και απήλθε αργά το βράδυ. Για να μη σας κρατώ σε αγωνία, σας πληροφορώ ότι η συνάντηση αυτή έγινε πριν από χρόνια. Ούτε ο Μητσοτάκης ήταν τότε πρωθυπουργός, ούτε βεβαίως ήταν και ο Τζόνσον!

 

«Δεν μπορώ άλλο, φεύγω»

Πίσω όμως στις Βρυξέλλες όπου διεξαγόταν η πολύωρη και μεταμεσονύχτια συζήτηση για συμφωνία στο Brexit. Κάποια στιγμή ο Τζόνσον, είτε κουράστηκε, είτε βαρέθηκε, είτε νύσταξε (ποιος ξέρει), σηκώθηκε να φύγει από την αίθουσα. Ματαίως του έλεγαν οι υπόλοιποι να παραμείνει για να εξετάσουν λεπτομέρειες της συμφωνίας: «Δεν μπορώ άλλο, φεύγω» τους είπε. Και πριν εγκαταλείψει την αίθουσα, τους καληνύχτισε ως εξής: «Αυτή είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που με βλέπετε. Bye».

 

Μετά τη ΔΕΗ έρχεται η ΛΑΡΚΟ

Την καυτή πατάτα της ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να βγάλει από τη φωτιά ο Κωστής Χατζηδάκης το αμέσως ερχόμενο διάστημα. Το χρέος προς τη ΔΕΗ έχει φτάσει τα 320 εκατ. ευρώ, ενώ η προβληματική βιομηχανία σιδηρονικελίου εξακολουθεί να μην πληρώνει, παρότι έχει προχωρήσει πολλές φορές σε ρυθμίσεις των οφειλών της. Και αν σκεφτεί κανείς ότι – βάσει της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων – η ΛΑΡΚΟ πρέπει να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο περί τα 160 εκατ. ευρώ (με τις προσαυξήσεις), καταλαβαίνει κανείς ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Με δεδομένα μάλιστα ότι απασχολεί περί τους 1.200 εργαζομένους. Πάντως, όπως ακούω, η κυβέρνηση έχει βγάλει από το συρτάρι το παλιό σχέδιο που είχε «παγώσει» το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προέβλεπε διαχωρισμό των παγίων (ορυχείων και εργοστασίου) και τη διενέργεια δύο ξεχωριστών διαγωνισμών που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα.

Ευρωσοσιαλιστικό φλερτ στον ΣΥΡΙΖΑ

Θα πρέπει να συνηθίσουν την ιδέα τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής ότι η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές δεν είναι, όπως θα ήθελαν, ένα περιστασιακό φλερτ αλλά αποκτά πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.

Γιατί κάλεσαν τον κ. Τσίπρα στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, αφού δεν είναι πλέον πρωθυπουργός; Μου εξηγούν ότι στην προσύνοδο είχαν κληθεί οι Ζάεφ και Ράμα και ήταν λογικό να κληθεί και ο Αλέξης Τσίπρας λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μήπως δεν θα ξανακληθεί; Πολύ δύσκολο. Διότι υπάρχει και το εκλογικό αποτέλεσμα. Και το 32% του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.

***

Αγωνίζεται ο Αλέξης Τσίπρας να φτιάξει νέο κόμμα. Ξεκίνησε περιοδείες από τον τόπο καταγωγής του Ανδρέα Παπανδρέου, πλην όμως δεν βλέπει μεγάλη προκοπή. Μάλιστα οι πρόσφατες αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις δείχνουν να υποχωρεί η ελκυστικότητα του μηνύματός του. Αντί να ανεβαίνει, πέφτει και η δημοτικότητά του και το κόμμα του. Οπότε, εάν δεν λάβει εγκαίρως τα μέτρα του, το εγχείρημα της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει καλή τύχη.

***

Αν όμως ο κ. Τσίπρας δυσκολεύεται, τα καλά στελέχη του βρίσκουν δρόμους ανοιχτούς και θέσεις ενδιαφέρουσες. Για παράδειγμα, ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος ανέλαβε σύμβουλος διοικήσεως στη Eurobank, όπου για να είμαστε δίκαιοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για αυτόν.