Τις εξελίξεις στη βόρεια Συρία μετά την τουρκική εισβολή και τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός σχολιάζει ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σωτήρης Ρούσσος, μιλώντας στην εκπομπή One Direct Weekend.

«Χαμένοι είναι οι Κούρδοι της Συρίας. Εξουδετερώνεται η προοπτική μιας κουρδικής αυτονομίας στη βόρεια Συρία. Παράλληλα υπάρχουν και 150.000 εκτοπισμένοι. Κερδισμένη είναι η Τουρκία, διότι πέτυχε τον στρατηγικό της στόχο να εξουδετερώσει την κουρδική αυτονομία, αλλά και το ότι κατάφερε ο στρατός της να ελέγχει ένα μεγάλο μέρος της περιοχής» σημειώνει αναφορικά με τα δύο αντιμαχόμενα μέρη του συριακού μετώπου.

Για τις ΗΠΑ, αναφέρει πως «το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι υπαγορεύει τα κίνητρα του προέδρου Τραμπ. Υπάρχει στις ΗΠΑ ένας κόσμος που θέλει να γυρίσουν πίσω οι στρατιώτες. Να μη σκοτώνονται Αμερικανοί και να μη δαπανά η χώρα χρήματα για πολέμους που μαίνονται χρόνια».

«Ο Ντ. Τραμπ έχει μια λογική μεσίτη που κάνει αγοροπωλησίες κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εσωτερικά θα κριθεί θετικά για την κίνησή του στη Συρία. Στο εξωτερικό χάνει κύρος που δεν έχει συνέπεια και συνέχεια η εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης» προσθέτει ο καθηγητής.

Ακόμα, υπογραμμίζει πως «ήταν αναμενόμενο όταν η Αμερική θα έπρεπε να διαλέξει, ότι θα διάλεγε την Τουρκία. Είναι αναντικατάστατη γι’ αυτήν εταίρος».

Αναφορικά με τη Ρωσία, ο κ. Ρούσσος υποστηρίζει ότι «πέτυχε πολλά στη Συρία με πολύ λίγες δυνάμεις» και προσθέτει πως «αυξάνεται η πολιτική επιρροή του Άσαντ στην περιοχή, άρα και της Ρωσίας που είναι βασικός του σύμμαχος αλλά και του Ιράν».

Χαρακτηρίζει ως παράδοξα τα γεγονότα πως «έγινε η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Τούρκων και Κούρδων χωρίς να συμμετέχουν οι Κούρδοι. Το δεύτερο παράδοξο είναι ότι ζητούν σε αυτόν που αμύνεται του εδάφους του να αποχωρήσει. Συνήθως γίνεται το αντίθετο».

Επιπλέον, εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν θα εφαρμοστεί η εκεχειρία σε όλο της το περιεχόμενο και συμπληρώνει πως «αυτή η εκεχειρία νομιμοποιεί την ημί-νόμιμη παρουσία του τουρκικού στρατού στην περιοχή».

Πηγή: Onetv.gr