«Δεν έχω υπόψη μου να υπήρχε αίτημα της κυβέρνησης της Ελλάδας προς την αντίστοιχη της Ρωσίας για εκτύπωση του εθνικού νομίσματος εκεί. Δεν είναι αληθές σύμφωνα με τις γνώσεις μου. Τσίπρας και Βαρουφάκης ήταν αντίπαλοι της δραχμής» σχολιάζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Παθαίναν σοκ και αλλεργία όταν άκουγαν για εθνικό νόμισμα.

Θεωρούσαν καταστροφή την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Και το είπαν πολλές φορές και αυτό ήταν καταστροφή για την Ελλάδα. Γιατί έτσι ναρκοθετούσαν κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης» σχολιάζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σχετικά με το αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αιτηθεί την εκτύπωση δραχμών το 2015.

Μιλώντας στην εκπομπή One Talk Weekeend, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοτε γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας, σημειώνει πως «ακόμα και τα IOUS του Βαρουφάκη ήταν μεθόδευση για να μείνουμε στο ευρώ».

«Ανόητο σχέδιο»

Συμπληρώνει δε πως «ήταν ανόητο σχέδιο, θα εξαθλίωνε την Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος επιφανής οικονομολόγος για να το καταλάβει».

Όσον αφορά τον ίδιο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παραδέχεται πως «ταυτισμένος με τη δραχμή στην Ελλάδα. Και αυτό μου αρέσει πολύ. Με ευχαριστεί. Πιστεύω στο εθνικό νόμισμα, το οποίο να υποστηρίζεται από την κατάλληλη πολιτική. ζούμε στην εποχή της επιστροφής στο έθνος-κράτος».

«Το σωστό ήταν να περάσουμε σε εθνικό νόμισμα το 2015. Είναι μέσα στην καρδιά των Ελλήνων το εθνικό νόμισμα. Ότι και αν λένε, όσο και να φοβούνται, η δραχμή είναι η αγάπη, η καρδιά του Έλληνα. Η ταυτότητα μιας χώρας είναι το νόμισμα της» τονίζει. «Έχουμε ανάγκη το εθνικό νόμισμα για να ανατάξουμε την οικονομία μας.

Τώρα που οικονομικά είμαστε τόσο χαμηλά, χρειαζόμασταν εθνική νομισματική πολιτική για να σταθούμε στα πόδια μας» προσθέτει, λέγοντας στην Ελλάδα υπήρξε «τρομοκρατία και όχι ενημέρωση για ενδεχόμενη επιστροφή στο εθνικό νόμισμα».

«Η γεωστρατηγική συμφωνία που αμελήθηκε»

Σχετικά με τη συμφωνία που ο ίδιος είχε πετύχει ως υπουργός Ενέργειας, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την αγνόησε στην συνέχεια έως ότου χαθεί, ο κ. Λαφαζάνης υπογραμμίζει πως «ήταν μια πολύ συμφέρουσα συμφωνία για την Ελλάδα με τη Ρωσία.

Ο μεγαλύτερος αγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο θα περνούσε από την Ελλάδα. 300 εκατομμύρια κάθε χρόνο θα έμπαιναν στο ελληνικό δημόσιο και θα είχαμε το 50% της διαχείρισης του αγωγού, χωρίς να βάλουμε ούτε ένα ευρώ.

Ποια επένδυση θα μπορούσε να φέρει τόσα χρήματα. Θα ήταν και γεωστρατηγική συμφωνία. Θα δημιουργούσε έναν δεσμό με τη Ρωσία, που θα είχε πολιτικές προεκτάσεις».

«Ο Πούτιν γίνεται πιο ζεστός, ανθρώπινος»

Για την γνωριμία του με τον Πούτιν, υποστηρίζει πως «ήταν προσηνής. Ανέκαθεν, η Ρωσία δίνει στην εξουσία τόνο μεγαλοπρέπειας. Είναι αγέρωχος, περπατάει μόνος, ο ίδιος έχει ένα τουπέ. Από κοντά όμως, το ύφος αλλάζει.

Γίνεται πιο ζεστός, πιο ανθρώπινος, προσπαθεί να έχει χιούμορ». Αναφορικά με την ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση που έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Λαφαζάνης εξηγεί πως «ήταν αριστερός. Τώρα είναι ένας συντηρητικός πολιτικός που αγαπά πολύ την πατρίδα του.

Και αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να υπηρετήσει με σταθερότητα και συνέπεια τα συμφέροντα της πατρίδας του». Ακόμα, ο κ. Λαφαζάνης υποστηρίζει πως «στην ελληνική ελίτ επικρατεί ένας βαθύς καταστροφικός αντιρωσικός προσανατολισμός».

Πηγή: onetv.gr