Διαδηλωτές, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο της Βαρκελώνης σήμερα, την πέμπτη ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της φυλάκισης των αυτονομιστών ηγετών.

Ένα πλήθος διαδηλωτών πέταξε πέτρες εναντίον των αστυνομικών των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και μετέφερε κάδους απορριμμάτων στη μέση της κεντρικής λεωφόρου όπου τους έβαλε φωτιά.

Αστυνομικά βαν επιχείρησαν μάταια να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 525.000 άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης από την ισπανική δικαιοσύνη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017.

Η Μαδρίτη καλεί την πολιτοφυλακή στα περίχωρα της Βαρκελώνης

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας γνωστοποίησε σήμερα ότι έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη της ισπανικής πολιτοφυλακής στα περίχωρα της Βαρκελώνης, έπειτα από πέντε ημέρες κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, που πολλές φορές σηματοδοτήθηκαν από βίαιες ταραχές, για τη φυλάκιση των αυτονομιστών ηγετών.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι σχεδιάζει να στείλει ενισχύσεις των δυνάμεων ασφαλείας στη Βαρκελώνη, προκειμένου να βοηθήσουν στη διατήρηση της τάξης στην πόλη και να επιτρέψουν στις αστυνομικές δυνάμεις που ήδη επιχειρούν εκεί να ξεκουραστούν.

Λαοθάλασσα στο κέντρο της Βαρκελώνης- Διαδηλώνουν για τους 9 αυτονομιστές

Συγκεκριμένα στη Βαρκελώνη έχουν συγκληθεί σήμερα πέντε «πορείες για την ελευθερία (Marxes per la llibertat)» από την Τζιρόνα, το Βικ, την Τάρεγα, τη Μπέργα και την Ταραγόνα.

Τις πορείες οργάνωσαν μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τους 12 Καταλανούς πολιτικούς, οι αυτονομιστικές οργανώσεις ANC και Omnium.

Οι κεντρικοί δρόμοι της Βαρκελώνης έχουν «παραλύσε騻.

Έκλεισε η Σαγράδα Φαμίλια

Το μεσημέρι της Παρασκευής,  ο καθεδρικός ναός της Σαγράδα Φαμίλια – ένα από τα κυριότερα τουριστικά αξιοθέατα της Βαρκελώνης- έκλεισε λόγω των διαδηλώσεων καθώς η πρόσβαση στην περιοχή του ναού δεν μπορεί πλέον να διασφαλιστεί.

Εδώ και πέντε ημέρες, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετέχουν σε πορείες σε όλη την Καταλονία, κρατώντας σημαίες υπέρ της ανεξαρτησίας και τραγουδώντας «ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους» , διαμαρτυρόμενοι κατά της καταδίκης σε ποινές κάθειρξης εννέα αυτονομιστών ηγετών για την αποτυχημένη προσπάθεια το 2017 να αποσχισθεί η περιφέρεια από την Ισπανία.

Αναβλήθηκε ο αγώνας της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί τις τελυταίες μέρες στη Βαρκελώνη, οδήγησε στην αναβολή του ισπανικού ποδοσφαιρικού «κλάσικο», που ήταν προγραμματισμένο για τις 26 Οκτωβρίου στο Καμπ Νόου. Το παιχνίδι ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ αναβλήθηκε επίσημα, λόγω του κινδύνου να προκληθούν νέα, μεγάλα επεισόδια.

Τις τελευταίες ώρες η φημολογία ότι το «κλάσικο» όδευε προς ματαίωση υπό τον φόβο μεγάλων επεισοδίων, εντεινόταν. Αρχικά είχε προταθεί να αλλάξει η έδρα και να γινόταν το ντέρμπι στις 26 του μήνα μεν, αλλά στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» της Ρεάλ και όχι στη Βαρκελώνη, αλλά έπεσε στο κενό.

Προηγήθηκαν επεισόδια και συλλήψεις

Τελικά, έπειτα από συζητήσεις, αποφασίστηκε ο μεγάλος αγώνας να διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που προτιμούσαν εξ αρχής και οι δυο ομάδες.

Το βράδυ της Πέμπτης, το κέντρο της Βαρκελώνης έγινε θέατρο συγκρούσεων, καθώς για πρώτη φορά ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε αυτονομιστές που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις.

Ενας νεαρός αυτονομιστής ξυλοκοπήθηκε άγρια από ακροδεξιά στοιχεία και η καταλανική αστυνομία πραγματοποίησε 11 προσαγωγές.

Εν τω μεταξύ, η Καταλονία παρέλυσε σήμερα λόγω της γενικής απεργίας και των καταλήψεων αυτοκινητοδρόμων.