• Αναζήτηση

Κίνα : Αναπάντεχα απότομο φρενάρισμα της ανάπτυξης στο 6%

Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, η κάμψη της εσωτερικής ζήτησης λόγω της αύξησης των τιμών πολλών βασικών καταναλωτικών προϊόντων, αλλά και μια επιδημία πανώλης των χοίρων που έχει ενσκήψει το τελευταίο διάστημα, φρενάρισαν πιο απότομα από το αναμενόμενο την κινεζική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, η κάμψη της εσωτερικής ζήτησης λόγω της αύξησης των τιμών πολλών βασικών καταναλωτικών προϊόντων, αλλά και μια επιδημία πανώλης των χοίρων που έχει ενσκήψει το τελευταίο διάστημα, φρενάρισαν πιο απότομα από το αναμενόμενο την κινεζική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του έτους. Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση του Πεκίνου, το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2019 το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1992.

Οι ειδικοί ανέμεναν ανάπτυξη 6,1% για τη δεύτερη, μετά την αμερικανική, οικονομία του πλανήτη που τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομίας. Την περασμένη Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την εφετινή ανάπτυξη στην Κίνα από το 6,2% στο 6,1%. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως ότι το ποσοστό 6% παραμένει εντός του στόχου για ανάπτυξη (6% με 6,5%) που έχει θέσει για το σύνολο του τρέχοντος οικονομικού έτους η κινεζική κυβέρνηση.

Το ανησυχητικό στοιχείο που σημειώνουν οι αναλυτές είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης συμβαίνει παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας με μέτρα όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Στις αρχές της εβδομάδας ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ προειδοποίησε τους αξιωματούχους της κυβέρνησης ότι πρέπει να κάνουν «τα πάντα» για να παραμείνουν οι ρυθμοί ανάπτυξης εντός των στόχων που έχουν τεθεί.

Δείτε επίσης
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk