Μητσοτάκης από Βρυξέλλες : Η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση πόρων για μεταναστευτική πολιτική, ασφάλεια, κλιματική αλλαγή»

«Πολύ θετικό» χαρακτήρισε ότι το γεγονός ότι επιτυγχάνεται μια συμφωνία για το Brexit μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Υπήρξε όπως είπε  ικανοποίηση, ανακούφιση αλλά και θλίψη, καθώς δεν ήταν κάτι που επιθυμούσε η πλειοψηφία της ΕΕ  και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικυρωθεί η συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Αναφερόμενος στο βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού , ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οποιαδήποτε υποχώρηση στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα οδηγήσει σε εκπτώσεις σε φιλόδοξες πολιτικές όπως τόνισε η πλειοψηφία των κρατών μελών στη Σύνοδο.

Επεσήμανε ότι είναι φιλόδοξη η ατζέντα της Κομισιόν για μεταναστευτική πολιτική, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση των πόρων για τους δύο βασικούς πυλώνες, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία και όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης  η ΕΕ τοποθετήθηκε ξεκάθαρα καθώς ζήτησε της άμεση κατάπαυση του πυρός λαμβάνοντας υπόψη και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Σημείωσε πως μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ομόφωνα οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Δεν έχω επικοινωνήσει με τον κ. Ζάεφ όσο ήταν εδώ, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επανέλαβε όσα είχε πει στον ομόλογό του ότι δεν θα θέσει – έστω και εάν είναι προβληματική- τη συμφωνία των Πρεσπών στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας αλλά θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και λυθούν εκκρεμότητες όπως τα εμπορικά σήματα.

Απέφυγε, ωστόσο, να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk