Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit θέμα το οποίο θα τεθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών του.

https://twitter.com/JunckerEU/status/1184764705384124416

«Έχουμε μία σπουδαία νέα συμφωνία που φέρνει πίσω τον έλεγχο – τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει να φέρει σε πέρας το Brexit το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες όπως το κόστος ζωής, το NHS (σ.σ.: το εθνικό σύστημα υγείας), τα εγκλήματα και το περιβάλλον» έγραψε σε μήνυμά του στο twitter ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Τώρα τα δύσκολα είναι για τον Μπόρις Τζόνσον ο οποίος θα πρέπει  να εξασφαλίσει την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου, στο οποίο δεν έχει την πλειοψηφία, και άρα θα πρέπει να στηριχθεί στην υποστήριξη του DUP, που συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με το Συντηρητικό Κόμμα.

Το μικρό προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, που κατέχει δέκα έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την βρετανική κυβέρνηση για την επίτευξη λογικής συμφωνίας, η οποία θα είναι λειτουργική για την Βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέβαλλαν προσπάθειες για να φθάσουν σε συμβιβασμό για την αποφυγή μίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία στο τέλος του μήνα.