Τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές, με αφορμή την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, σχολιάζει ο αντιναύαρχος ε.α. και επίτιμος υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ναυτικού, Παναγιώτης Παστουσέας, μιλώντας στην εκπομπή One Direct.

«Mας επηρεάζουν άμεσα οι εξελίξεις στη Συρία. Και κυρίως θα μας επηρεάσει η έκβαση των επιχειρήσεων εκεί» τονίζει ο αντιναύαρχος.

«Εάν ο Ερντογάν πετύχει το σκοπό του στο μέτωπο της βόρειας Συρίας, θα έχει λύσει ένα πρόβλημα βιωσιμότητας για τη χώρα του και μετά ενδεχομένως να επεκταθεί στην εφαρμογή της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’.

Να του ανοίξει η όρεξη δηλαδή. Εάν πάλι δεν πάνε καλά οι επιχειρήσεις στη Συρία, ενδεχομένως να εξάγει περισσότερη ένταση προς το Αιγαίο, ώστε να καλύψει το ‘’χαμένο έδαφος’’ της άλλης επιχείρησης» σημειώνει σχετικά. «Το σίγουρο είναι ότι η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται διεθνώς» προσθέτει.

Για το αν θα επαναληφθεί επεισόδιο τύπου Ίμια, υποστηρίζει πως «δεν θα επαναληφθεί. Πιθανότερο να γίνει κάτι με γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη. Ίσως κάποια παρόμοια κατάσταση με το 1987». Αναφορικά με τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία σημειώνει πως «είναι ένας οργανισμός που παίρνει αποφάσεις με τη συναίνεση. Ένας διαφωνήσει ένα μέλος, δεν μπορεί να παρθεί απόφαση.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, άρα δεν μπορεί να παρθεί απόφαση καταδικασμού των ενεργειών της. Πάντως, μετά το τέλος των επιχειρήσεων στη Συρία, ίσως η διεθνής ατμόσφαιρα να είναι σε βάρος του Ερντογάν». Σχετικά με την ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας, υποστηρίζει πως η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει εξελιχθεί πάρα πολύ ενώ «στην Ελλάδα, αντιθέτως μείναμε στάσιμοι. Έχουμε ξεμείνει με φρεγάτες με 30-40 ετών».

Ακόμα, λέει πως η πολιτική του κατευνασμού έχει αποτύχει εκτός εάν «εάν το κράτους που ακολουθεί αυτή την πολιτική προετοιμαστεί. Εμείς ακολουθήσαμε αυτήν την πολιτική απέναντι στην Τουρκία, δίχως να προετοιμαστούμε».

Πηγή: onetv.gr