Αθώοι δήλωσαν απολογούμενοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής οι πρώην βουλευτές του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούκης και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, υποστηρίζοντας πως δεν γνωρίζουν καν τι τους προσάπτει το κατηγορητήριο.

Δημήτρης Κουτσούκης: Η Χρυσή Αυγή δεν είχε δομή, γι’αυτό κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος

Ο Δημήτρης Κουτσούκης, δημοτικός σύμβουλος σήμερα στον Δήμο Καλαμάτας, είπε στο δικαστήριο πως έφυγε από τη Χρυσή Αυγή πριν από δύο χρόνια, θεωρώντας πως το κόμμα έχει εγκλωβιστεί σε μία παλαιοκομματική κατάσταση λειτουργώντας, όπως τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου, με «ξύλινο λόγο».

Κατά τον πρώην βουλευτή, η Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν είχε στρατιωτική δομή, αλλά καμία δομή και για τον λόγο αυτό «κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος» . Όπως ανέφερε «αν είχε στοιχειώδη οργάνωση, δεν θα κατέρρεε. Ήταν όλα στον αέρα».

Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του σχετικές με «στρατιωτική δομή» της Χρυσής Αυγής, ο κ. Κουτσούκης είπε σήμερα πως εκείνο που εννοούσε αναφερόμενος σε «τάγματα εφόδου», αφορούσε στην περιφρούρηση που έπρεπε να οργανώνουν καθώς τότε «όπου και αν πηγαίναμε, υπήρχε τρομοκρατία. Δεν είναι λογικό κάποια στιγμή να υπερασπιστείς τα γυναικόπαιδα; Να έχεις περιφρούρηση;».

«Ό,τι καλύτερο πέρασε από τον Πειραιά ο Γιάννης Λαγός»

Ο κατηγορούμενος κλήθηκε να εξηγήσει παλαιότερες επαινετικές δηλώσεις του για τον συγκατηγορούμενό του, νυν ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγό, και επέμεινε πως υπήρξε «ό,τι καλύτερο έχει περάσει από τον Πειραιά».

Εξήγησε, δε, πως ο κ. Λαγός είχε εκλεγεί σε μία υποβαθμισμένη περιοχή και «εκείνη την εποχή η δράση του, με το μοίρασμα τροφής σε συγκεκριμένες γειτονιές, ήταν μη αμφισβητήσιμη. Έκρινα πως οι ενέργειές του ήταν αυτές που έπρεπε να κάνει ένας βουλευτής που ενδιαφέρεται για τον κόσμο».

Σύμφωνα με τον κ. Κουκούτση, οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής «ήταν άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, φτωχοί που είχαν υποστεί τις συνέπειες των μνημονίων και όλη της δυστυχία της χώρας μας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο κ. Κουτσούκης δήλωσε πως βρισκόταν στην Καλαμάτα όταν έγινε και πως οι συνάδελφοί του και στελέχη του κόμματός, που επικοινώνησε αμέσως μόλις είδε τις ειδήσεις στα ΜΜΕ, του δήλωσαν πως δεν γνώριζαν τι ακριβώς είχε συμβεί στο Κερατσίνι.

Αρτέμης Ματθαιόπουλος: Είπα απλώς να προσέχουν με τους απογόνους τους οι άνθρωποι με ασθένειες

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, δεύτερος πρώην βουλευτής που απολογήθηκε σήμερα, είπε στο δικαστήριο πως εντάχθηκε στη Χρυσή Αυγή το 2007 και παραμένει ως σήμερα, γιατί συμφωνούσε με θέσεις του κόμματος.

Όπως δήλωσε, είναι εντελώς αθώος και βρίσκεται κατηγορούμενος μόνο επειδή ήταν βουλευτής του κόμματος.

Ο κ. Ματθαιόπουλος ρωτήθηκε από την πρόεδρο για συγκεκριμένη συνέντευξή του, όπου φέρεται να είχε διατυπώσει θέσεις περί ευγονικής, κάτι που αρνήθηκε λέγοντας: «Εγώ, κ. Πρόεδρε είπα πως οι άνθρωποι με ασθένειες πρέπει να προσέχουν με τους απογόνους τους. Αν κάποιος, για παράδειγμα, είναι χρήστης ναρκωτικών να είναι προσεκτικός αν θα φέρει παιδί στον κόσμο».

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Πρόεδρος: Να είναι προσεκτικός δηλαδή; Τι να κάνει; Να πάει στον γιατρό;

Kατηγορούμενος: Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνει, ας κάνει ότι θέλει. Αλλά είναι απάνθρωπο να φέρει ένα παιδί στον κόσμο έτσι. Εγώ αυτό είπα. Και μετά λέγανε αυτήν τη θεωρία ότι εγώ είμαι υπέρ της ευγονικής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου για το μουσικό συγκρότημα που έχει και για συγκεκριμένους στίχους τραγουδιού, όπως το «μίλα ελληνικά ή ψόφα», ο κατηγορούμενος, αφού ανέφερε πως πρόκειται για διασκευή αγγλικού τραγουδιού, είπε πως είναι δικαίωμά του να τραγουδά ό,τι θέλει στην προσωπική του ζωή.

Δήλωσε, ωστόσο, πως δεν θυμάται καθόλου συγκεκριμένη συναυλία του 2005 του συγκροτήματός του όπου συμμετείχαν, όπως του είπε η πρόεδρος, «Γερμανοί Ναζιστές με σημαίες της Βέρμαχτ και των SS». O κ. Ματθαιόπουλος είπε πως έχει πάει σε πολλές και επέμεινε πως δεν θυμάται.

Στην πίεση της προέδρου αν αυτές που έχει πάει είχαν «αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», ο πρώην βουλευτής απάντησε πως έχει πάει σε διάφορες συναυλίες «με εθνικιστικά σύμβολα, με μαιάνδρους, κέλτικους σταυρούς». Όταν η πρόεδρος επέμεινε ότι αναφέρεται αποκλειστικά στα σύμβολα των Ναζί, ο κ. Ματθαιόπουλος είπε πως δεν μπορεί να θυμάται πού πήγε πριν από 14 χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση για το άλλοτε στέλεχος της Χρυσής Αυγής, Ηλία Σταύρου, που έχει κατηγορήσει το κόμμα ως «συμμορία δολοφόνων», ο κ. Ματθαιόπουλος είπε πως «πρόκειται για έναν άνθρωπο με διαταραχές», ο οποίος αποδείχθηκε «αχάριστος, ανάξιος της φιλίας μου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ