Μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας έστειλε με την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) στην εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη του κύκλου των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας στο Ζάππειο Μέγαρο: «Οπως και τότε, έτσι και σήμερα, ήμασταν και είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι, όπως τονίζω σε κάθε ευκαιρία. Και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο δίδαγμα με ηλικία 25 αιώνων» επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη «να σκάψουμε και να σκύψουμε, ως τις ρίζες μας, ώστε να συνδεθούμε με αυτές», όχι για να καταγράψουμε, όπως είπε, απλώς τα γεγονότα, αλλά για να «συναντήσουμε, ερμηνεύοντας ξανά το νόημά τους, και να μετουσιώσουμε το φορτίο τους σε εφόδιο για το μέλλον». Οπως ανέφερε, η Σαλαμίνα του Σεπτέμβρη του 480 π.Χ. ενσαρκώνει πριν απ’ όλα μια μοναδική στιγμή ομοψυχίας, καθώς οι ελληνικές πόλεις-κράτη παραμερίζουν τις διαφορές τους και ενώνονται για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους.

***

Ενας… ξεκάλτσωτος σαλαμινομάχος

Στην εκδήλωση στο Ζάππειο συνέβησαν ορισμένα αξιοσημείωτα τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω: Πρώτα απ’ όλα ήταν η σύντομη συνομιλία που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος με τον Πρωθυπουργό. Κάθισαν άλλωστε δίπλα-δίπλα κάτω από τον ήλιο, έτσι δεν υπήρχε περίπτωση να μη συνομιλήσουν. Η συνομιλία επίσης που είχε ο κ. Μητσοτάκης με την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ενώ ο σύζυγός της Βαρδής Βαρδινογιάννης κάθισε δίπλα στη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας Σίσσυ Παυλοπούλου (η οποία να σημειώσω σπανίως κάνει δημόσιες εμφανίσεις).

Σε κάποια στιγμή ο κ. Βαρδινογιάννης είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Πρωθυπουργό, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Χρ. Χριστοδούλου, αλλά και με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη. Οι διοργανωτές έκαναν έναν μοιραίο λάθος και χώρισε τη Μαρίνα Πατούλη από τον σύζυγό της Γιώργο Πατούλη, με αποτέλεσμα η total white Μαρίνα να σηκωθεί εκνευρισμένη από τη θέση της την ώρα που μιλούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να πάει να καθίσει κοντά στον σύζυγό της περιφερειάρχη (και αμέσως και οι δύο φόρεσαν γυαλιά ηλίου).

Κάπου εκεί μέσα στο πλήθος εντόπισα και τον Σάκη Ρουβά, κοστουμαρισμένο αλλά ξεκάλτσωτο, να χειροκροτεί όσους αναφέρονταν στους σαλαμινομάχους.

***

Ο Τσαυτάρης στο Τατόι

Σας έχω νέα από το βασιλικό κτήμα στο Τατόι, όπου άλλος ένας πρώην υπουργός επί κυβερνήσεως ΠαΣοΚ, ο καθηγητής Γενετικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αθ. Τσαυτάρης, αναλαμβάνει σημαντικό έργο ως υπεύθυνος για την αναβίωση του αγροτροφικού τομέα του βασιλικού κτήματος. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, όπως μου εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που τον διόρισε. Οταν τη ρώτησα γιατί δεν ανακοινώθηκε το όνομά του αφού πήρε αυτή τη θέση, μου απάντησε ότι σε τέτοιες λαμπρές περιπτώσεις δεν χρειάζονται ανακοινώσεις. Αλλωστε η επίσημη ιδιότητά του είναι σύμβουλος επί αγροτροφικών θεμάτων. Αλλά με το Τατόι δεν τελειώσαμε εδώ…

***

Δεν ξέρω εάν το έχετε αντιληφθεί, αλλά οι εργασίες έχουν ξεκινήσει. Και όταν λέμε έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, εννοούμε ότι ξεκίνησαν σε τρία κτίρια και ζητήθηκε και μελέτη σκοπιμότητας για τα ανάκτορα…

***

Ενας διοικητής… γκουρού της ευζωίας

Συμβουλές για ευζωία, αλλά και για το πώς να κρατηθεί σε καλή φόρμα έδωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του 3ου Συνεδρίου Βιωσιμότητας του «Economist» για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Οπως τα ακούτε. Ο συντονιστής του συνεδρίου και έμπειρος δημοσιογράφος του «Economist» Τζον Αντριους επεσήμανε προλογίζοντας τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος πως είναι πάντα σε φόρμα και ακατάβλητος από τον χρόνο…

***

«Κύριε Διοικητά, είναι σαν να μην έχει περάσει ούτε μία ημέρα από πάνω σας. Θα μου πείτε πώς κρατιέστε πάντα σε καλή φόρμα;» ρώτησε ο δημοσιογράφος του «Economist». Με άμεσα αντανακλαστικά ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε χαριεντιζόμενος

στον συνομιλητή του: «Το μυστικό είναι η καλή διατροφή και η συχνή άσκηση», εισπράττοντας τις επευφημίες των παρισταμένων στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

***

Από τη NASA και την Google στον Μητσοτάκη

Eπικεφαλής δημιουργικού (Chief Creative Officer) στο Μέγαρο Μαξίμου ως ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού αναλαμβάνει με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Στιβ Βρανάκης.

Ο κ. Βρανάκης, όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, θα συμβάλει συμβουλευτικά στο re-branding της Ελλάδας στο εξωτερικό σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και το Enterprise Greece καθώς και στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και προώθηση περισσότερων καινοτόμων εφαρμογών στις δημόσιες πολιτικές της χώρας. Είναι βραβευμένος για τις δημιουργίες του, έχοντας εργαστεί σε έργα της Apple και της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο, για λογαριασμό της NASA, των Hνωμένων Εθνών και της UNICEF. Τα τελευταία οκτώ χρόνια εργαζόταν στο Δημιουργικό Εργαστήριο της Google σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

***

Μόνον ένα σαντουιτσάκι στο Εμπραέρ

Κομμένα τα γκουρμέ γεύματα (που περιλάμβαναν τέσσερα είδη πρωινού, ψάρια φιλέτα κ.τ.λ.) που σερβίρονταν στο πρόσφατο παρελθόν στα πρωθυπουργικά αεροπλάνα. Με εντολή του Πρωθυπουργού θα σερβίρονται (όσο μακρινό κι αν είναι το ταξίδι) μόνον σαντουιτσάκια, με τυρί, γαλοπούλα και λίγο μαρούλι (για να «γλιστράει» το σάντουιτς) και τίποτε άλλο. Εμαθα επίσης ότι υπήρχε και συμβόλαιο για τα γεύματα στα πρωθυπουργικά αεροπλάνα με γνωστή εταιρεία Catering. Ο λογαριασμός, λοιπόν, ήταν 60.000 ευρώ τον χρόνο. Επί τέσσερα χρόνια που διαρκούσε η σύμβαση μας κάνουν 240.000. ευρώ.