Οι εταιρείες και οι βιομηχανίες που δεν συνεισφέρουν στην προσπάθεια για μείωση στο μηδέν των εκπομπών ρύπων θα υποστούν τις συνέπειες από τους επενδυτές και θα χρεοκοπήσουν. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο η όλη προσπάθεια που απαιτείται να αναληφθεί παγκοσμίως για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση να προκαλέσει την ξαφνική κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. «Όσο καθυστερεί η ανάληψη σοβαρών και αποτελεσματικών δράσεων για το δραστικό περιορισμό των ρύπων, τόσο θα διογκώνεται ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης», είπε χρακτηριστικά ο Κάρνι.

Ο καναδικής καταγωγής Κάρνι και η Τράπεζα της Αγγλίας ηγούνται των προσπαθειών ενημέρωσης του χρηματοοικονομικού τομέα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη γη. Σε κάθε ευκαιρία προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές να προκαλέσουν την κατάρρευση των αξιών περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι για παράδειγμα οι τιμές των μετοχών πετρελαϊκών εταιρειών. Διότι οι κυβερνήσεις για να προστατεύσουν τους πολίτες θα υιοθετούν όλο και αυστηρότερους κανόνες λειτουργίας των εταιρειών αυτών.

Έρευνα του «Guardian» αποκάλυψε πρόσφατα ότι μόλις 20 μεγάλες εταιρείες υδρογονανθράκων έχουν παράξει τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που συνδέεται με την παραγωγή περισσότερου από το ένα τρίτο του συνόλου των ρύπων που έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα τη σύγχρονη εποχή. Τέσσερις μάλιστα γιγαντιαίες εταιρείες του κλάδου, οι αμερικανικές Chevron και Exxon Mobil, η βρετανική ΒΡ και η ολλανδοβρετανική Royal Dutch

Shell ευθύνονται για την παραγωγή του 10% και πλέον των εκπομπών οξειδίων του άνθρακα από το έτος 1965.

Η Τράπεζα της Αγγλίας σε έκθεσή της έχει αποφανθεί ότι χρηματιστηριακές αξίες άνω των 20 τρισ. δολαρίων θα κάνουν… φτερά αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή εν γένει. Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος ο Μαρκ Κάρνι έχει υποστηρίξει ότι τεράστιες περιουσίες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από όσους εργάζονται για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Οι δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να έχουν μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική για τη βρετανική οικονομία», διαβεβαιώνει ο κεντρικός τραπεζίτης.