Στον αέρα βρίσκονται μετά την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία χιλιάδες μαχητές του ISIS, οι οποίοι κρατούνται σε φυλακές της χώρας.

Τη στιγμή που η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται μετά και την εμπλοκή κιόλας της Δαμασκού στο επιχειρησιακό μέτωπο στο πλευρό των Κούρδων, άπαντες στη Δύση εκφράζουν φόβο για αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν εκφράζει την πρόθεσή του να εμποδίσει τους μαχητές του ISIS να φύγουν από τη βορειοανατολική Συρία, όπου τα τουρκικά στρατεύματα διεξάγουν επίθεση κατά των Κούρδων. Ωστόσο, προϋπόθεση γι΄αυτό -όπως δηλώνει- αποτελεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσής τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο τούρκος πρόεδρος θα κάνει πράξη όσα λέει, με αποτέλεσμα όλοι να βρίσκονται σε εγρήγορση για ενδεχόμενη «αναγέννηση» του Ισλαμικού Κράτους.

Συγκλονίζουν μικρά παιδιά

Σε βίντεο το οποίο ανήρτησε στο Twitter δημοσιογράφος που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή, διακρίνονται παιδάκια στην πόλη Κομπάνι της Συρίας, όπου απευθύνουν έκκληση να τα βοηθήσουν από τους τζιχαντιστές.

«Μόλις έλαβα αυτό το βίντεο από φίλους στο Κομπάνι. Το SDF προστατεύει αυτά τα μωρά από μέλη του ISIS που τώρα απελευθερώνονται ξανά χάρη στην τουρκική εισβολή. Η Τουρκία και ο ISIS αποτελούν απειλή γι’ αυτά τα παιδιά. Παρακαλώ, μην τους αφήσετε να πεθάνουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Προς το παρόν» δεν απειλούνται οι καταυλισμοί τζιχαντιστών

Στο μεταξύ πάντως, οι καταυλισμοί όπου κρατούνται οι τζιχαντιστές στη βορειοανατολική Συρία δεν απειλούνται προς το παρόν από την τουρκική επιχείρηση, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν- Ιβ Λεντριάν.

«Εξ όσων γνωρίζω, προς το παρόν, η τουρκική επιχείρηση και οι θέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων δεν έχουν φτάσει σε σημείο ώστε να απειλείται η ασφάλεια αυτών των καταυλισμών, που ουσιαστικά είναι στο ανατολικό τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας» εξήγησε ο Λεντριάν μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV και τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC.

Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο γάλλος υπουργός επεσήμανε ότι θα μεταβεί σύντομα στο Ιράκ για να συζητήσει το νομικό πλαίσιο μέσω του οποίου οι τζιχαντιστές που κρατούνται στη Συρία θα μπορέσουν να δικαστούν.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε, σε συνεργασία με τις ιρακινές αρχές, ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τα μέσα για να δημιουργηθεί μια δικαστική αρχή που θα μπορέσει να δικάσει στο σύνολό τους αυτούς τους μαχητές, περιλαμβανομένων και των Γάλλων» εξήγησε ο Λεντριάν.