Μια ακόμη διπλή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη και χρησιμοποιούνταν ως αυτοσχέδια καταλύματα από πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στα Εξάρχεια.

Ειδικότερα αστυνομικοί εισέβαλαν σε κτίριο στην οδό Σπύρου Τρικούπη 57 όπου διέμεναν σύμφωνα με πληροφορίες περισσότεροι από 30 αλλοδαποί και παράλληλα συνάδελφοι τους επιχείρησαν σε άλλο χώρο στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού, όπου βρέθηκε, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ένας αλλοδαπός.

Σημειώνεται, ότι πρόκειται για το κτίριο όπου είχαν δεχθεί επίθεση άνδρες του Λιμενικού Σώματος τον περασμένο Απρίλιο κατά τη διάρκεια επιχείρησής τους για τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών.

Οι δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες – ανάμεσα τους και πολλές οικογένειες – που εντοπίζονται σε κτίρια που τελούν υπό κατάληψη στο κέντρο της Αθήνας οδηγούνται με λεωφορεία στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για ταυτοποίηση στοιχείων και όσοι έχουν νόμιμη άδεια παραμονής στη χώρα ή έχουν καταθέσει αίτημα παροχής ασύλου οδηγούνται σε δομές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενώ όσοι διαμένουν παράνομα οδηγούνται σε Κέντρα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απέλασης τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν εισέρχονται μέσα στα κτίρια οι αστυνομικοί αντικρίζουν κρεβάτια, τραπέζια, μικρά ντουλάπια και διάφορα άλλα αντικείμενα και έπιπλα ενώ μεγάλες αίθουσες να έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια υπνοδωμάτια και καθιστικά με διαχωριστικά κάποια σεντόνια ενώ έχουν διαμορφωθεί και χώροι ακόμα και για να παίζουν μικρά παιδιά.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στις 23 Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 130 αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων πολλές οικογένειες, είχαν καταμετρηθεί στην αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης κτιρίου που τελούσε υπό κατάληψη, στη συμβολή των οδών Οκταβίου Μερλιέ και Πρασσά, στην περιοχή των Εξαρχείων και όπως διαπιστώθηκε ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Στις 26 Αυγούστου – οπότε και ξεκίνησε η υλοποίηση του σχεδίου εκκένωσης των υπό κατάληψη κτιρίων – κατά τη διάρκεια άλλης επιχείρησης εντοπίστηκαν συνολικά 143 πρόσφυγες οι οποίοι διέμεναν σε δύο κτίρια στην οδό Σπύρου Τρικούπη.

Πρόκειται για την ένατη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε κτίρια που τελούν υπό κατάληψη και εκτός από την απομάκρυνση μεταναστών και προσφύγων γίνονται παράλληλα και έρευνες για εντοπισμό τυχόν ναρκωτικών ουσιών. Στις επιχειρήσεις παίρνουν μέρος πολλοί αστυνομικοί της Ασφάλειας, των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας, καθώς και της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει αστυνομικές δυνάμεις να επιτηρούν τους χώρους οι οποίοι είχαν μετατραπεί σε «ξενοδοχεία» καθώς υπάρχει φόβος ανακατάληψης και χρήσης τους ως ορμητήρια σε περίπτωση επεισοδίων. Ωστόσο αντεξουσιαστές προχωρούν σε επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών αυτών όπως έγινε πρόσφατα στην οδό Καλλιδρομίου κοντά στην κατάληψη Gare που ήταν από τα πρώτα κτίρια τα οποία εκκενώθηκαν.