Το κλειδί στην επίτευξη συμφωνίας για την ψήφο των αποδήμων είναι η στάση του Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ και το ενδιαφέρον στοιχείο είναι η κίνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δηλώσει ευθέως στην προχθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ-1 ότι διατίθεται να κάνει υποχωρήσεις.

Το πεδίο διαμορφώνεται με την επιλογή της κυβέρνησης κεντρικά να αποδεχθεί τους δυο όρους που θέτει το ΚΚΕ, δηλ. να έχουν ΑΦΜ όσοι θα εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και ζουν στο εξωτερικό και να μην λείπουν από τη χώρα περισσότερα από 30 χρόνια.

Διαλλακτικός ο Πρωθυπουργός

Παράλληλα το ενδιαφέρον είναι ότι ο Πρωθυπουργός αποδέχεται να γίνει η ψηφοφορία, τουλάχιστον στην πρώτη φάση, στα προξενεία, επίσης πρόταση του ΚΚΕ, για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία, ενώ την ίδια στιγμή έχει υπάρξει σημείο επαφής και με το ΚΙΝΑΛ σε πολλά θέματα.

Κατά τη σημερινή διακομματική συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών του Τάκη Θεοδωρικάκου με εκπροσώπους των κομμάτων θα γίνει η πρώτη συζήτηση, μετά τις επαφές την προηγούμενη εβδομάδα των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό.

«Στο μέτρο που ΑΦΜ  μπορεί να αποκτά οποιοσδήποτε Ελληνας πολίτης , η προσθήκη αυτής της προϋπόθεσης, για την παροχή της διευκόλυνσης της ψήφου ,δεν θα ήταν ένα ουσιαστικό, αλλά μόνο διαδικαστικό εμπόδιο» σημείωσε χθες (Ρ/Σ Αθήνα 984) ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οφείλει να σεβαστεί την άποψη, η οποία έχει διατυπωθεί για το ΑΦΜ, αλλά υπογράμμισε πως «θα πρέπει να συζητήσουμε έναν «κόφτη» για να μπορούμε να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η διευκόλυνση».

Στο άλλο επίμαχο θέμα, η κυβέρνηση εμμένει στην επιστολή ψήφο, αλλά ως πρώτο βήμα για να φανεί σύσσωμη η πολιτική βούληση εκ μέρους των κοινοβουλευτικών δυνάμεων του τόπου, έχει αποφασίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε πρώτη φάση, να γίνει η ψηφοφορία μόνο σε προξενεία και να ακολουθήσει σε δεύτερη φάση η επιστολική ψήφος.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο όλα τα άλλα κόμματα εκτιμούν ότι θα απομονωθεί πολιτικά εάν διαφωνήσει, βλέπουν «παγίδα» στη δυνητική αποδοχή από τον Κυρ. Μητσοτάκη της προϋπόθεσης που έχει θέσει ο Δ. Κουτσούμπας να έχει ΑΦΜ ο ψηφοφόρος του εξωτερικού προκειμένου να συναινέσει στο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Βολές Κουμουνδούρου κατά Περισσού

Σύμφωνα με πηγές από ΣΥΡΙΖΑ, για να ήταν συνταγματική η διάταξη θα έπρεπε να ενσωματωθεί στη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Από τη στιγμή που δεν έχει συμπεριληφθεί στα αναθεωρητέα άρθρα , τότε θα κριθεί αντισυνταγματικό με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται ο νόμος  για όλους, «εξουδετερώνοντας» στην πράξη, την προϋπόθεση» λένε και προειδοποιούν τον Περισσό με τη φράση: «Δεν πιστεύουμε ότι το ΚΚΕ θα κάνει τέτοιο ιστορικό δώρο στην κυβέρνηση της δεξιάς».

Στα περί απομόνωσης από το ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι το κόμμα λέει ότι ακριβώς και το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Όχι μόνο δεν φοβόμαστε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά στην πρότασή μας προβλέπουμε έως 12 (από τους 300) βουλευτές να εκλέγονται από τους Έλληνες του εξωτερικού. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό βουλευτών που θα καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τους Έλληνες του εξωτερικού. Θα είναι βουλευτές με πλήρη δικαιώματα καθώς θα δίνουν (ή θα αρνούνται) ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα στηρίζουν προτάσεις μομφής και θα ψηφίζουν ή θα καταψηφίζουν νομοσχέδια» λένε και συμπληρώνουν: «Η πρότασή μας παρέχει στους Έλληνες του εξωτερικού μια πανίσχυρη εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο καθώς θα μπορούν να ανεβάζουν και να ρίχνουν κυβερνήσεις».