Μόνο τα… τυπικά απομένουν για να ανακοινωθεί επισήμως η συμφωνία για το Brexit, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΕ.

Η Ένωση φαίνεται να είναι έτοιμη και περιμένει το «πράσινο φως» του Μπόρις Τζόνσον.

Αυτό δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος τόνισε πως μια προσωρινή τεχνική συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη στις Βρυξέλλες απόψε και αναμένει μια «συνολική υποστήριξη» από την κυβέρνηση στο Λονδίνο.

Ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν πως «οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια».

Την ίδια στιγμή, διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, με μόλις κάποιες συνομιλίες να εκκρεμούν για το καθεστώς του ΦΠΑ.

«Επιπλέον μια συνολική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν όλα» πρόσθεσε.

«Ελπίζουμε να υπογραφεί αύριο» λέει ο Μακρόν

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ελπίζει πως μια συμφωνία για το Brexit έχει οριστικοποιηθεί και πως αυτή μπορεί να υπογραφεί αύριο Πέμπτη.

«Θέλω να πιστεύω ότι η συμφωνία είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης και θα είμαστε σε θέση να την εγκρίνουμε αύριο» δήλωσε ο Μακρόν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων ωρών.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι τα νέα από τις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, «πρέπει να δούμε με τι έρχεται ο Μπαρνιέ».

Νωρίτερα, στο ίδιο κλίμα ήταν και δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που ανέφερε ότι «θεωρητικά, μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτή τη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλιο αύριο και να αποφύγουμε το χάος με μία ανεξέλεγκτη έξοδο».