Λίγο προτού η παγκόσμια μουσική κοινότητα γιορτάσει τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν το 2020, η επικείμενη συναυλία της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον διεθνώς διακεκριμένο μαέστρο  Γιώργο Πέτρου δίνει μια συναυλία στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος  Νιάρχος εισάγοντας στο πνεύμα όλους όσοι θα την παρακολουθήσουν. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν  τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 20.30  θα παρουσιαστούν δύο από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου συμφωνικού ρεπερτορίου, η Εκτη και η Εβδόμη συμφωνία του Μπετόβεν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.

Η Εκτη Συμφωνία, επονομαζόμενη «Ποιμενική» , υπήρξε  μια από τις πλέον αγαπημένες συμφωνίες του  συνθέτη και ταυτόχρονα ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα προγραμματικής συμφωνικής μουσικής.  Ταυτόχρονα, περικλείει όλη την αγάπη του Μπετόβεν για τη φύση. Όπως έλεγε και ο ίδιος, είναι μάλλον μία έκφραση συναισθημάτων και όχι ένα έργο ζωγραφικής με ήχους.

Η 7η Συμφωνία, σε αντίθεση με την Ποιμενική, διακρίνεται από έναν θριαμβευτικό χαρακτήρα. Θεωρείται από πολλούς η καλύτερη συμφωνία του συνθέτη, ενώ το υπέροχο allegretto της εντυπωσίασε τόσο κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας του έργου, ώστε το κοινό ζήτησε να επαναληφθεί. Ο Βάγκνε, μάλιστα, χαρακτήρισε την 7η Συμφωνία ως την «αποθέωση του χορού».

Για  την ερμηνεία της μουσικής του Μπετόβεν, ο Γιώργος Πέτρου και η Καμεράτα έχουν αποσπάσει τα θερμότερα σχόλια του διεθνούς Τύπου, ενώ η ηχογράφηση του μπαλέτου «Τα πλάσματα του Προμηθέα» θεωρείται σημείο αναφοράς.

Ο Γιώργος Πέτρου είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του και θεωρείται από τους σημαντικότερους σύγχρονους ερμηνευτές της μουσικής του 18ου αιώνα, με ένα ευρύ ρεπερτόριο που εστιάζει στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας και την όπερα.

Η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, γνωστή στο εξωτερικό με την ονομασία Αrmonia Atenea (που υποδηλώνει την αθηναϊκή προέλευσή της), θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σύνολα παγκοσμίως, με ειδίκευση στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας, ενώ είναι τακτικά προσκεκλημένη στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ.