Εμφατικό «όχι» στην έναρξη ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας είπαν οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει τόσο το Bloomberg, όσο και το Associated Press το «φρένο» μπήκε μετά από ενστάσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Σημειώνεται μάλιστα, πως το Παρίσι, είχε εκφράσει την αντίθεσή του εδώ και μέρες.

Το θέμα παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής, όπου όμως οι ηγέτες θα συζητήσουν γενικότερα για το θέμα.

Οι δύο χώρες επέμεναν να αναθεωρηθεί πλήρως το σύστημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με υποψήφια κράτη, αλλά και ο τρόπος πιστοποίησης και παρακολούθησης μεταρρυθμίσεων.

«Εκείνες έκαναν αυτά που έπρεπε, εμείς όχι»

«Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν. Εμείς όχι», είπε εμφανώς απογοητευμένος ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

«Αν δεν μπορούμε εμείς, υπάρχουν άλλες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την περιοχή» συμπλήρωσε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ηγέτες θα αντιληφθούν την πολιτική σημασία ενός θετικού μηνύματος σε αυτές τις χώρες που έχουν προχωρήσει σε «επίπονες μεταρρυθμίσεις».

«Η θέση της φινλανδικής προεδρίας ήταν θετική και για τις δύο χώρες, αλλά κάποια κράτη μέλη, ιδιαίτερα ένα ήταν αρνητικά. Εξετάσαμε όλες τις πιθανές δυνατότητες, για να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα. Μία από αυτές ήταν η αποσύνδεση Αλβανίας- Βόρειας Μακεδονίας. Ούτε αυτό ήταν εφικτό. Οι ηγέτες θα το συζητήσουν την Πέμπτη σε πολιτικό επίπεδο» δήλωσε η Φινλανδή υπουργός.

«Μπλόκο από Γαλλία και Ολλανδία»

Η Γαλλία από την αρχή ήταν αρνητική στη διεύρυνση ειδικά της Αλβανίας, αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας. Για την Αλβανία, το βασικό επιχείρημα αφορούσε τη διαφθορά, ωστόσο καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων άσυλο στη Γαλλία προέρχονται από την Αλβανία.

Για τη Βόρεια Μακεδονία, η Γαλλία προέβαλε επιχειρήματα για θέματα νόμου και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων. Στην πραγματικότητα, το Παρίσι διεκδικεί αλλαγή του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αρνητική ήταν και η Ολλανδία, αλλά και η Ιταλία, για διαφορετικούς λόγους. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ιταλία και η Γαλλία διαφώνησαν και με την αποσύνδεση των δύο φακέλων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας. Και αυτή η απόφαση παραπέμφθηκε για τους ηγέτες.

Η Γαλλία και η Ολλανδία υποστήριξαν ότι πρέπει να εξεταστεί το αν και κατά πόσο οι δύο χώρες όντως πληρούν τα κριτήρια του Κράτους Δικαίου, μετά από αναφορές για συγκεκριμένες υπαναχωρήσεις, ειδικά στην περίπτωση της Αλβανίας.

«Η Κομισιόν είχε δώσει το οκ»

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική έκθεση της Κομισιόν συνιστούσε στο Συμβούλιο το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνέταξε την περασμένη εβδομάδα μαζί με άλλους σημαντικούς αξιωματούχους της ΕΕ μια επιστολή στην οποία υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τις δύο βαλκανικές χώρες.

Τα Τίρανα και τα Σκόπια έκαναν «αυτά που τους ζητήσαμε να κάνουν» καταβάλλοντας σημαντικές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, αναφερόταν στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Όμως η Γαλλία βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, είπαν στο Γερμανικό Πρακτορείο διπλωμάτες χθες, Δευτέρα, το βράδυ, έπειτα από μια ειδική συνάντηση στο Λουξεμβούργο πριν από τη σημερινή συνεδρίαση, παρόλο που είναι απομονωμένη στη θέση της αυτή.

Η Φινλανδία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, τάχθηκε σήμερα το πρωί υπέρ της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας.