Σαφές… μήνυμα προς τους Έλληνες, τους οποίους προειδοποίησε ότι θα την «πάθουν» από τις ΗΠΑ, όπως ακριβώς και οι Κούρδοι, έστειλε ο πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

«Προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικάνοι θα τους εγκαταλείψουν. Μπορώ να προειδοποιήσω τους Έλληνες ότι πρέπει να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στο παρασκήνιο του Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος Πολιτισμών».

Αντίθετος στην αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ

Μάλιστα, εξέφρασε την αντίθεσή του στην υπογραφή της αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία υπεγράφη στις αρχές Οκτωβρίου από τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, παρουσία του αμερικανού ομολόγου του, Μάικ Πομπέο.

Όσον αφορά το γιατί η Ελλάδα επέλεξε αυτή τη στρατηγική συνεργασία, ο Ρώσος διπλωμάτης εκτίμησε ότι ενδεχομένως η Αθήνα επέλεξε να αξιοποιήσει το κλίμα εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

«Θα πρέπει να ρωτήσετε την ελληνική πλευρά για τους λόγους, για τους οποίους ελήφθη μια τέτοια απόφαση. Αλλά δεν αποκλείω ότι το έκαναν εν μέσω εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Επανερχόμενος στο ζήτημα της συριακής κρίσης, επανέλαβε την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος μέσω του διαλόγου, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα της Μόσχας να μεσολαβήσει μεταξύ Άγκυρας και Κούρδων και μεταξύ Κούρδων και Δαμασκού.