«Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να φτιάξει ένα πλαίσιο κυρώσεων προς την Τουρκία και για τις επιχειρήσεις στη Συρία και για τις προκλητικές ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Πέτσας μίλησε για συντονισμένη ενέργεια που στόχο θα έχει η Τουρκία να συμμορφωθεί προς το Διεθνές Δίκαιο και το Κοινοτικό Κεκτημένο.

Ερωτηθείς αν μέσο πίεσης προς την Τουρκία είναι και η χρηματοδότησή της για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία, η ΕΕ να πιέσει τη γειτονική χώρα να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και το Κοινοτικό Κεκτημένο, και να μην εγκαταλείψει τους πρόσφυγες. «Οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς την πλευρά της Τουρκίας θα πρέπει να συνδυάζεται με σαφείς ενέργειές της που θα τερματίζουν την προκλητική συμπεριφορά», πρόσθεσε.

Σχετικά με δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κ. Πέτσας είπε ότι πρόκειται για κορυφαίο ζήτημα που ακουμπά όλη την κοινωνία. Ανέφερε δε, ότι η πολιτική της κυβέρνησης προβλέπει ξεμπλοκάρισμα των νησιών, επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου, περισσότερη φύλαξη των συνόρων, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και αύξηση του αριθμού των επιστροφών. «Οι πολίτες θα κρίνουν την πολιτική μας όταν αυτή αρχίσει να αποδίδει καρπούς και απτά αποτελέσματα», συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει την άνοιξη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και στη συζήτηση που έκαναν για το θέμα της Προεδρικής εκλογής, έπεσαν και ονόματα στο τραπέζι, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως είναι νωρίς για ονοματολογία. «Έχουμε απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας. Βρισκόμαστε σε διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης και το συγκεκριμένο άρθρο είναι υπό αναθεώρηση. Να ολοκληρωθεί πρώτα (η Συνταγματική Αναθεώρηση) και προς το τέλος του έτους, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, θα λάβει τις αποφάσεις που θα εκπληρώνουν αυτό που το πνεύμα του Συντάγματος επιτάσσει για ένα Πρόεδρο ευρείας αποδοχής», επισήμανε.

Τέλος, για το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων είπε ότι η κυβέρνηση περιμένει τις οριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.