Νέα παράταση και για το 2020 ετοιμάζεται να δώσει στον μειωμένο ΦΠΑ νησιών το υπουργείο Οικονομικών.

Άλλωστε τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει το 2020 μειωμένους τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά που σήκωσαν μεγάλο βάρος με τις αθρόες μεταναστευτικές ροές έδωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης σε συνάντηση που είχε με μέλη του δ.σ. της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών Χίου ανέφερε ότι «διατηρούμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ το 2020».

Ο μειωμένος ΦΠΑ

Η κυβέρνηση δίνει παράταση στον μειωμένο ΦΠΑ που ισχύει σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Χίο και Σάμο.

Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει το 2020 μειωμένους τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά που σήκωσαν μεγάλο βάρος με τις αθρόες μεταναστευτικές ροές έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, στα μέλη του δ.σ. της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών Χίου, σε συνάντηση που είχε μαζί τους.

Ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ θα παραμείνει στο 17% αντί να αυξηθεί στο 24% ο μειωμένος στο 9% αντί 13% και ο υπερμειωμένος στο 5% αντί 6% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι μειωμένοι συντελεστές ισχύουν για αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών ή τέλος εισάγονται στα νησιά αυτά.

Οι συντελεστές και τα προϊόντα

Οι συντελεστές θα παραμένουν ως έχουν:

– Στο 5% για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.

– Στο 9% για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

– Στο 17% για συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξίδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.