Ξεκινά από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και η μέση τιμή διάθεσής του υπολογίζεται ότι θα είναι στα 1,02 έως 1,05 ευρώ.

Η τιμή αυτή είναι περίπου 11% φτηνότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη τιμή του Οκτωβρίου του 2018.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Η τιμή προκύπτει με βάση τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου/ευρώ και είναι φθηνότερη σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018 (1,145 ευρώ) αλλά και με την τιμή που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά (1,079 ευρώ).

Οι Έλληνες δείχνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν στην ενεργειακή φτώχεια και να καταρρίψουν το αρνητικό ρεκόρ που καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat.

Σύμφωνα με αυτά, στο σύνολο της Ευρωπαϊκή Ένωσης, το 8% δηλώνει ότι δεν μπορεί να έχει επαρκή θέρμανση, λόγω οικονομικής αδυναμίας ενώ όσον αφορά στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 25,7%, κάτι που σημαίνει ότι ένας τους τέσσερις Έλληνες στερείται της δυνατότητας επαρκούς θέρμανσης.

Παράγοντες της αγοράς, αναφέρουν ότι φέτος η σεζόν δείχνει ότι θα ξεκινήσει με πιο θετικές προοπτικές καθώς ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες γενναίες παραγγελίες και μάλιστα χωρίς να έχει «κλειδώσει» η τιμή πώλησης του καυσίμου.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται εν μέρει στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και στην προσδοκία για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Σημαντικό ρόλο βέβαια στη ζήτηση θα διαδραματίσει και ο καιρός ενώ η στροφή στο φυσικό αέριο αφαιρεί ένα σημαντικό μερίδιο από την παραδοσιακή αγορά.

Το επίδομα θέρμανσης

Παράλληλα θέμα χρόνου είναι η έκδοση της απόφασης για τη χορήγηση του επιδόματος στα νοικοκυριά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να είναι τα χρήματα να δοθούν στους καταναλωτές μέχρι το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του συνολικού κονδυλίου κατά 10 εκατ. ευρώ – και έτσι να φτάσει τα 68 εκατ. ευρώ.

Στις αλλαγές που σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών περιλαμβάνεται:

– η αύξηση του ύψους της επιδότησης από 16 λεπτά το λίτρο για την περσινή σεζόν, στα επίπεδα των 18-20 λεπτών ανά λίτρο

– η ενίσχυση των νοικοκυριών που κατοικούν στις περιοχές της πρώτης και δεύτερης ζώνης και τα οποία έχουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για θέρμανση. Στις ζώνες αυτές περιλαμβάνονται τα Γρεβενά, η Δράμα, ο Έβρος, η Ευρυτανία, τα Ιωάννινα, η Καστοριά, η Κοζάνη, οι Σέρρες, η Φλώρινα (α΄ ζώνη) και η Αρκαδία, η Ημαθία, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Καρδίτσα, το Κιλκίς, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Πέλλα, η Ροδόπη, τα Τρίκαλα, η Χαλκιδική (β’ ζώνη).