Διαδηλώσεων συνέχεια στο Χονγκ Κονγκ : Καθιστική διαμαρτυρία ηλικιωμένων και πάρτι με μάσκες

Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν ως αντίθεση στο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, το οποίο έχει αποσυρθεί, αλλά γιγαντώθηκαν μέσα σε τέσσερις μήνες σε ένα κίνημα υπέρ της δημοκρατίας.

Αρκετές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας προγραμματίζονται για σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, γεγονός που αποτυπώνει τη γενικευμένη οργή απέναντι στην κυβέρνηση, με τις κινητοποιήσεις να περιλαμβάνουν καθιστική διαμαρτυρία ηλικιωμένων, συγκέντρωση διαδηλωτών με μάσκες, διαμαρτυρία σε εμπορικό κέντρο και πορεία στους δρόμους κατά του νόμου για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν ως αντίθεση στο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, το οποίο έχει αποσυρθεί, αλλά γιγαντώθηκαν μέσα σε τέσσερις μήνες σε ένα κίνημα υπέρ της δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Πεκίνο κατά Apple για υποστήριξη διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ

Στο Χονγκ Κονγκ επικρατεί σχετική ηρεμία από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν η ειρηνική πορεία χιλιάδων ανθρώπων κλιμακώθηκε σε μια νύχτα συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Έκτοτε υπήρξαν περιορισμένης έκτασης διαμαρτυρίες τις νυχτερινές ώρες και οι ακτιβιστές δεν έχουν προαναγγείλει κάποια μαζική κινητοποίηση γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι διαδηλώσεις έχουν βυθίσει τη μητρόπολη στη χειρότερη κρίση της από τότε που επέστρεψε στον έλεγχο της Κίνας, το 1997, και αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, από τότε που ανήλθε στην εξουσία, το 2012.

Μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «Γκριζομάλληδες Διαδηλωτές» σχεδιάζει 48ωρη καθιστική διαμαρτυρία στο κεντρικό κτίριο της αστυνομίας από σήμερα.

«Καθώς μπορεί να μην είμαστε σε θέση να μαχόμαστε μαζί με τους νεαρούς διαδηλωτές στην πρώτη γραμμή ενάντια σε μια άδικη κυβέρνηση, στην κλιμάκωση της αστυνομικής βίας και τις συλλήψεις που γίνονται αδιακρίτως, θεωρούμε καθήκον μας να προστατεύσουμε τις βασικές αξίες του Χονγκ Κονγκ και να υπερασπιστούμε το μέλλον των νεότερων γενεών» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Πριν από μία εβδομάδα οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ επικαλέστηκαν ένα νόμο περί έκτακτης ανάγκης για να απαγορεύσουν την κάλυψη του προσώπου με μάσκα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ωστόσο, εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μαθητές και υπάλληλοι γραφείου, έχουν αψηφήσει την απαγόρευση και έχουν φορέσει μάσκες.

Μια ομάδα διαδηλωτών σχεδιάζει «πάρτι με μάσκες» σήμερα το βράδυ.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk