Μια μικρή αγγελία ενός από τα μεγαλύτερα κτηματομεσιτικά γραφεία της χώρας που απευθύνεται σε εύπορους έλληνες και ξένους υποψήφιους αγοραστές περιγράφει όλη την αλήθεια για το ποιοι πληρώνουν φόρους και βαρύ ΕΝΦΙΑ για την περιουσία τους και ποιοι τη γλιτώνουν. Iσως τους επόμενους μήνες να κληθούν και αυτοί να πληρώσουν αν πετύχει το σχέδιο της κυβέρνησης να εντάξει όλη την Ελλάδα (εντός και εκτός σχεδίου περιοχές) στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι οποίες πλέον θα προσδιορίζονται με βάση τις εμπορικές τιμές και τα στοιχεία της αγοράς.

«ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ. Στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού η υπέροχη αυτή κατοικία βρίσκεται μέσα σε ένα συγκρότημα τριών κατοικιών λίγα βήματα από τη θάλασσα και απολαμβάνει τη θέα προς το πέλαγος και στα νησιά Ιος, Σίκινος και Ηρακλειά. Το σπίτι είναι επιφανείας 166 μ² και αποτελείται από ένα ωραίο σαλόνι με τραπεζαρία και ανοιχτή κουζίνα, τρία υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους και ένα δωμάτιο για το προσωπικό. Ο κήπος είναι επιφανείας 1.010 μ² με μια μεγάλη πισίνα και μια αυλή καλυμμένη από πέργκολα».

Η αγγελία αυτή που απευθύνεται σε συγκεκριμένο πελατολόγιο συνοδεύεται από τα εξής οικονομικά στοιχεία που ενδιαφέρουν κάθε υποψήφιο αγοραστή:
-Τιμή 80.000 ευρώ.
-Αντικειμενική αξία 58.170 ευρώ.
-Ετήσιος φόρος (ΕΝΦΙΑ) 520 ευρώ!

Το χάσμα αυτό ανάμεσα στις πραγματικές τιμές της ελληνικής αγοράς των ακινήτων και στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που ξεπέρασε τις τρεις δεκαετίες ζωής (οι πρώτες τιμές ορίστηκαν το 1987 από τον Δημήτρη Τσοβόλα) θέλει να καλύψει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ανέθεσε στον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο να συντονίσει και να τρέξει το πρότζεκτ, που δεν είναι εύκολο αλλά μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο αίροντας τις αδικίες που υπάρχουν.

Ολα δείχνουν ότι για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει «να σπάσει αβγά» και να συγκρουστεί με ριζωμένα συμφέροντα σε όλη τη χώρα.

Οι πληροφορίες του «Βήματος» είναι αποκαλυπτικές.

Το «χάος» με τις τιμές των ακινήτων

Οι ανισότητες στη φορολογική μεταχείριση των ακινήτων

Πού παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αδικίες

Το Πάτημα Χαλανδρίου, το Πανόραμα στη Θεσσαλονίκη και το παράδειγμα της Μυκόνου

Γιατί το ΣτΕ ακυρώνει αντικειμενικές

Ποιες περιοχές έχουν γλιτώσει τους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ

Ποιο το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Πού έρχονται αυξήσεις

Τι θα γίνει με τα εκτός σχεδίου ακίνητα και τις περιουσίες

Διαβάστε περισσότερα στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Ζώη Τσώλη και Ντίνου Σιωμόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής»