Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπί Αχμέντ (Abiy Ahmed) τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για το 2019. Η Σουηδική Ακαδημία τον τίμησε για την προσφορά του στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Ο 41χρονος Abiy Ahmed, ο άνθρωπος που σταμάτησε τον πόλεμο μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης «για τις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία κα ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να επιλύσει τη μεθοριακή σύγκρουση με τη γειτονική Ερυθραία», όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000 αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

Τα φαβορί

Φέτος το Νόμπελ Ειρήνης διεκδίκησαν 301 υποψήφιοι: 223 άτομα και 78 οργανισμοί. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία τα ονόματα προτεινόντων και προτεινομένων δεν αποκαλύπτονται παρά μόνο μετά παρέλευση 50 ετών.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός ήταν ανάμεσα στα τρία φαβορί, μαζί με την 16χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, τον πάπα Φραγκίσκο και τον εκπρόσωπο των αυτοχθόνων της Αμαζονίας, αρχηγό Ραόνι Μετουκτίρε, ο οποίος ηγήθηκε της καμπάνιας για την προστασία του Αμαζονίου.