«Κρανίου τόπος» η βόρεια Συρία με τον αριθμό των νεκρών -ανάμεσά τους και μωρά- να αυξάνεται με δραματικό ρυθμό και τα βίντεο με τους χιλιάδες κατοίκους που οδηγούνται στη φυγή να συγκλονίζουν.

Το τραγικό παζλ της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία συνθέτουν τα γεγονότα αυτά που δημιουργούν παγκόσμια ανησυχία και κατακραυγή, σε μια περίοδο που έχει μειωθεί σημαντικά η δύναμη του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για το ζήτημα αυτό γεννούν ερωτήματα. Υπό το πρίσμα αυτό, οι ελληνικές αρχές τίθενται σε πλήρη ετοιμότητα.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, η Τουρκία θα έχει ευθύνη μόνο για τους κρατούμενους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εντός της «ζώνης ασφαλείας» που σκοπεύει να εγκαθιδρύσει η Άγκυρα στη Συρία, με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής της εισβολής.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι φυλακισμένοι τζιχαντιστές, να τους επαναπατρίσει. «Αν όχι, η Αγκυρα θα είναι υπεύθυνη να τις κάνει να λογοδοτήσουν» τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον ελεγχόμενο από τους Κούρδους Συριακό Δημοκρατικό Στρατό (SDF), περίπου 12.000 ύποπτοι ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους είναι φυλακισμένοι σε επτά φυλακές και 4.000 από αυτούς είναι από τρίτες εθνικότητες.

Οι ακριβείς τοποθεσίες δεν έχουν αποκαλυφθεί, ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι βρίσκονται κοντά στην τουρκική παραμεθόριο.

Στο μεταξύ, οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κατηγόρησαν την Τουρκία ότι βομβάρδισε φυλακή στην οποία κρατούνταν μαχητές περισσότερων από 60 εθνικοτήτων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), καταγγέλλοντας ότι αυτό συνιστά σαφή απόπειρα από την πλευρά της Άγκυρας να τους βοηθήσει να δραπετεύσουν.

Αυξημένη ετοιμότητα ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ

Δεδομένων αυτών των εξελίξεων, σε αυξημένη επιφυλακή έχει τεθεί η ΕΥΠ και άλλες Αρχές Ασφαλείας καθώς υπάρχει ανησυχία για πιθανή έλευση τζιχαντιστών στα ελληνικά νησιά, μέσω των μεταναστευτικών ροών.

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με τους 12.000 τζιχανστιστές και κυριολεκτικά όλα βρίσκονται στον αέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές Αρχές θα επιχειρήσουν να αυξήσουν την επιφυλακή τους στα σύνορα, μέσω της ενίσχυσης των κλιμακίων των «ειδικών» υπηρεσιών ασφαλείας που κάνουν το λεγόμενο «profiling» υπόπτων.

Στόχος είναι τα άτομα που φτάνουν στη χώρα μας να ελέγχονται αυστηρά, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καταγραφής τους. Τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης θα ενισχυθούν με προσωπικό, το οποίο είναι εκπαιδευμένο στον έλεγχο στοιχείων ταυτότητας υπόπτων.

Από την ΕΛ.ΑΣ το βάρος θα το σηκώνει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κλιμάκια της οποίας ούτως ή άλλως βρίσκονται σε Έβρο και νησιά. Σε περίπτωση άφιξης τζιχαντιστών στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ο στόχος τους θα είναι να μετακινηθούν στην Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος συναγερμός έχει σημάνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Φρούρηση αμερικανικών και τουρκικών στόχων

Την ίδια ώρα, έκτακτα μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ. για τη φύλαξη αμερικανικών και τουρκικών στόχων στην Αθήνα, υπό το φόβο να εκφραστούν αντιδράσεις για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Συγκεκριμένα, έχει δοθεί εντολή για αυξημένες περιπολίες και – χρονικά – μεγαλύτερη παραμονή αστυνομικών δυνάμεων έξω από εταιρείες τουρκικών και αμερικανικών συμφερόντων, αλλά και στο προξενείο της Τουρκίας και την αμερικάνικη πρεσβεία.